Întotdeauna am încercat să-l înțeleg pe celălalt, să-mi închipui cum ar fi în pielea altcuiva. Amos Oz (4 mai 1939-28 decembrie 2018).
28 Decembrie 2018, 21:43
Unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni de astăzi, Amos Oz a fost și unul dintre cei mai activi combatanţi ai mişcării „Peace Now” („Pace acum”), pledînd peste patruzeci de ani pentru soluţia împărţirii teritoriului vechii Paslestine în două state – Israel şi Palestina.
Amos Oz s-a născut în 1939 la Ierusalim, într-o familie de intelectuali originari din Polonia şi Rusia. La 14 ani şi jumătate pleacă de acasă şi se stabileşte în kibbutzul Hulda. După absolvirea Facultăţii de Filozofie a Universităţii Ebraice din Ierusalim, se întoarce în kibbutz, unde practică agricultura şi predă la liceul local. În 1986 se stabileşte în mica localitate Arad, de la marginea deşertului Negev.
Printre cărţile sale apărute în limba română se numără romanele „Soţul meu, Michael”, „Cutia neagră”, „Să nu pronunţi: noapte”, „Pantera din subterană”, „Să cunoşti o femeie”, „Poveste despre dragoste şi întuneric”, „Fima”, „Odihnă desăvîrşită”, „Scene de viaţă campestră” şi volumele de eseuri „Cum să lecuieşti un fanatic” și „Evreii și cuvintele”, scris împreună cu fiica sa Fania Oz-Salzberger.
Înainte de vizita sa în România din 2012, Amos Oz i-a acordat un interviu jurnalistei Adela Greceanu pentru Radio România Cultural: