Grupul Editorial Corint lansează volumul Între două miercuri. Jurnalul unei crime misterioase de Maria Popescu, despre una dintre puținele erori judiciare din Elveția postbelică
11 Octombrie 2018, 17:26
Grupul Editorial Corint lansează joi, 18 octombrie, ora 19:00, la Jockey Club Român (str. Episcopiei, nr. 9), volumul Între două miercuri. Jurnalul unei crime misterioase de Maria Popescu. Titlul prezintă șirul evenimentelor unei crime, în viziunea Mariei Popescu, fiică de moșier, condamnată în 1946 în Elveția, pentru o crimă pe care nu a comis-o.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:
- Gilbert Monney-Câmpeanu, fiul autoarei Maria Popescu
- univ. Maria-Ioana Vintilă-Rădulescu
- Alina Pavelescu, istoric
- Filip-Lucian Iorga, istoric și coordonator al colecției „Istorie cu blazon”
Moderator: Ana Antonescu, director editorial Editura Corint
Despre volum:
Volumul Între două miercuri. Jurnalul unei crime misterioase este apariția incitantă din colecția Istorie cu blazon, coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga.
„Faptele diverse au pasionat dintotdeauna publicul. Cel despre care este vorba în această carte a fost unul dintre cele mai cunoscute în Elveția postbelică. Avea toate ingredientele. Un mediu al străinilor bogați, o Elveție care ieșea din epoca restricțiilor și a cartelelor alimentare, frustrată în anii de război, care se confrunta cu un grup de oameni bogați, pentru care totul sau aproape totul era permis.
În distribuția acestei piese într-un act se regăseau Stelian, „bătrânul onorabil”, fost ministru al justiției; Maria, nora, frumoasă și cheltuitoare; Victor, soțul pirpiriu și înșelat; François, amantul, fiul uneia dintre cele mai vechi familii din Geneva; Dinu, vărul, mijlocitor și hărțuit; Lina, servitoarea elvețiană, găsită moartă, înainte de a apărea alte presupuse omoruri sau tentative. Totul într-o ambianță de suspiciune și care presupune turpitudine. (...)” – fragment din prefața cărții, redactată de Gilbert Monney-Câmpeanu, fiul autoarei Maria Popescu.
Despre autoare:
Maria Popescu s-a născut pe 4 septembrie 1919, la București, fiica lui Toma Câmpeanu, moșier, și a Elenei Cernescu, provenind dintr-o străveche familie boierească. A avut un
frate mai mic, Nicolae. A crescut într-o casă boierească de pe Strada Sfântul Constantin, lângă Parcul Cișmigiu. A studiat Artele Frumoase. S-a căsătorit în 1941, în ciuda tatălui său, cu fiul unuia dintre cei mai mari dușmani ai acestuia, fost ministru de justiție, directorul ziarului Universul, Stelian Popescu. După căsătorie, a plecat împreună cu soțul ei în Elveția în 1942, fugind din calea războiului. În 1945 este acuzată de uciderea soacrei și a servitoarei acesteia, fiind condamnată pe nedrept pentru crimă în 1946. După ani lungi de suferință în închisoare, este eliberată în 1957, când reușește să-și refacă viața. Moare în Elveția, în 2004.
Despre colecția Istorie cu blazon:
Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi s imţul datoriei. Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte melea guri.
Purtaţi de dorinţa de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon şi să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.