François-Henri Désérable la Radio România Cultural
02 Noiembrie 2018, 17:07
„Citesc ca să scriu, scriu ca să trăiesc şi trăiesc ca să citesc”, spune scriitorul francez François-Henri Désérable, într-un interviu realizat de Adela Greceanu, pe care-l puteţi asculta la Radio România Cultural vineri, 2 noiembrie, de la ora 18.30, la „Timpul prezent în literatură”.
François-Henri Désérable este cîștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, cu romanul “Un anume domn Piekielny“, apărut la Humanitas Fiction în traducerea Adinei Dinițoiu. Volumul a fost nominalizat anul trecut la marile premii franceze, între care Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Grand Prix du roman de l’Académie française şi a primit Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.
Cartea are în centru un personaj amintit în treacăt de Romain Gary în romanul său autobiografic “Promisiunea zorilor“, un anume domn Piekielny, singurul vecin al micului Roman Kacew și al mamei sale care nu rîde atunci cînd doamna Mina Kacew le spune celor din imobilul de pe strada Wielka Pohulanca nr. 16, din Vilnius că fiul ei va deveni un om important. Ba mai mult, domnul Piekielny ia în serios spusele doamnei Kacew și-l roagă pe micul Roman să-i promită că atunci cînd va ajunge o persoană importantă le va spune oamenilor de vază cu care o să se întîlnească: “la numărul 16 de pe strada Wielka Pohulanka, din Wilno, locuia domnul Piekielny.“ Ceea ce Romain Gary mărturisește că a făcut. Asemeni paleontologului care reconstituie scheletul unui dinozaur bazîndu-se pe un os, François-Henri Désérable scrie povestea domnului Piekielny pornind de la puţinele detalii pe care le găseşte despre el în cartea autobiografică a lui Roman Gary. Rezultatul este mai mult decît portretul posibil al unui om care altminteri ar fi rămas pentru totdeauna un anonim. Cartea este o pledoarie pentru puterea literaturii de a da viaţă şi de a salva de la uitare.