Editura Publisol readuce în atenția cititorilor de astăzi documente inedite privind procesul Mareșalului Ion Antonescu
20 Octombrie 2022, 14:04
Editura Publisol continuă seria lansărilor istorice cu cartea „Procesul marii trădări naționale: Mareșalul Ion Antonescu în fața istoriei”. Structurată în trei volume, cartea reunește, prin grija profesorului Marcel-Dumitru Ciucă, cele mai importante documente din timpul anchetei și a procesului mareșalului Ion Antonescu. Documente nu au fost editate, ci sunt prezentate integral, păstrând grafia și modul de exprimare al persoanelor implicate în anchetă și actul de justiție. Pentru cei care s-au întrebat dacă mareșalul Ion Antonescu și-a servit sau nu patria și cât de pertinente au fost motivele care au condus la condamnarea sa, cartea de față i-ar putea ajuta să-și formeze propria opinie.
Biografia lui Ion Antonescu este încă departe de a fi complet cunoscută. Odată cu arestarea Mareșalului, la 23 august 1944, a început numărătoarea inversă a ultimilor doi ani din viața sa, petrecuți în detenție. Judecat de Tribunalul Poporului din București între 6 și 17 mai 1946 și condamnat la moarte, Mareșalul își dă ultima suflare sub tirul plutonului de execuție la închisoarea Jilava, pe 1 iunie.
Volumele de față, alcătuite cu trudă de istoricul Marcel-Dumitru Ciucă, redau, cu ajutorul documentelor oficiale si înregistrărilor audio, perioada de dinainte de începerea procesului, desfășurarea acestuia și zilele care au urmat condamnării, până la execuție.
Primul dintre cele trei volume conţine interogatoriile la care au fost supuși Mareșalul și ceilalţi arestaţi de către anchetatori înainte de începerea procesului public, în aprilie 1946, depoziţiile altor martori, rechizitoriile acuzatorilor publici.
Astfel se creionează activitatea Mareșalului dinainte de a ajunge Conducătorul Statului, relaţiile sale cu Mișcarea Legionară, cu regele Carol al II-lea, relaţiile româno-germane și întâlnirile cu Hitler și Ribbentrop, situaţia internaţională a României înaintea și în timpul războiului, dar sunt prezente și subiecte controversate, precum armistiţiul și ieșirea României din război.
Următoarele două volume reconstituie procesul. Textele sunt complete deoarece interogatoriile luate lui Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Eugen Cristescu, depozițiile martorilor – Iuliu Maniu, Gheorghe și Dinu Brătianu, precum și rechizitoriul acuzatorului public Dumitru Săracu au fost transcrise după înregistrarile audio.
Astfel sunt redate exact atitudinea pe care au avut-o, starea de tensiune în care se aflau participanții la proces, incoerența, bâlbâielile și dezacordurile gramaticale, inclusiv rezumarea atât inexactă dictată de președintele tribunalului, încât acesta era corectat de cel în cauză.
Tot aici sunt incluse textele integrale ale hotărârilor la cele două recursuri făcute de acuzați, rapoartele diplomatice ale reprezentantului SUA la București, consemnarea arestării Mareșalului, propriile lui însemnări precum și documente privind execuția sa.
„Documentele cuprinse în această lucrare se publică după originale, nu după alte ediții. De altfel, nici unul dintre ele nu a mai fost integral cuprins în lucrări de amploare, cu excepția câtorva care au mai văzut lumina tiparului în reviste sau în presă, fiind ca fi pierdute în paginile acestora. O situație specială au documentele pe care le-am transcris după înregistrări audio (plăci) realizate în timpul procesului (pe care le-am arătat la începutul lucrării). Transcrierea plăcilor a cerut o muncă extrem de grea, deoarece înregistrările sunt destul de proaste, în unele locuri nu se înțelege ceea ce se spune, iar când spiritele se înfierbântă și intră în dispută două trei persoane în același timp, este foarte greu de înțeles ceea ce spune fiecare dintre ele”, scria coordonatorul Marcel-Dumitru Ciucă.
În urma acestei lecturi, cititorul își va putea forma o părere cu privire la actele de guvernare ale Mareșalului, dacă acesta și-a servit sau nu patria, dacă existau temeiuri de a fi condamnat și dacă judecata a fost dreaptă.
Primul volum din seria celor trei, „Procesul marii trădări naționale: Mareșalul Ion Antonescu în fața istoriei” este disponibil pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și în magazine online. Volumul 2 va apărea pe piață în decursul acestei luni, urmând ca volumul trei apară la finalul lunii noiembrie. Preț volum: 39,90 lei.
Partener media: Radio România Cultural