Ascultă Radio România Cultural Live

Dorian Branea, directorul ICR Londra, interviu în exclusivitate despre participarea României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017

09 Martie 2017, 11:19

Eternitatea, nesfarsita, in fata noastra. Romania la Targul International de Carte de la Londra 2017

Targul International de Carte de la Londra / London Book Fair, unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte la care Romania a devenit, de un deceniu, o prezenta constanta, se deschide in data de 14 martie. Cea de-a 46-a editie, desfasurata la Centrul Expozitional Olympia in perioada 14-16 martie 2017, reuneste peste 1500 de expozanti din 57 de tari.

Oltea Serban Parau a realizat un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania Cultural cu Dorian Branea, directorulul ICR Londra, despre participarea Romaniei la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017:

http://media.3netmedia.ro/media/RRCultural/audio/122207.mp3

Prezenta romaneasca la London Book Fair 2017, cu un program conceput si organizat de Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii si Institutul Cultural Roman din Londra, isi propune, ca si in anii precedenti, sa creeze un context de manifestare pentru profesionistii cartii din Romania si partenerii acestora. Standul romanesc va fi, asadar, nu doar zona de expunere pentru cele 30 edituri din tara, cu o selectie de peste 500 de titluri din noile aparitii editoriale romanesti, ci si un spatiu de intalnire si negociere pentru reprezentantii acestora.

Participarea Romaniei la actuala editie, sub titlul „Eternity Ceaselessly Before Us”/ „Eternitatea, nesfarsita, in fata noastra”, este dedicata memoriei poetului si filozofului B.Fundoianu / Benjamin Fondane, unul dintre cei mai influenti ganditori romani ai perioadei interbelice, readus in constiinta literara globala prin intermediul a doua volume publicate recent de celebra editura americana New York Review of Books - prima colectie de poeme in traducere englezeasca - Cinepoems and Others, precum si volumul de eseuri Existential Monday. Programul romanesc se vrea un ecou al presedintiei Romaniei a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), incheiata cu succes la inceputul lunii martie.

Cele trei zile de lansari de carte, dialoguri publice si evenimente conexe ii au ca protagonisti pe scriitorii Gabriela AdamesteanuAlexandru Vakulovski si Carmen-Francesca Banciu, profesorii Mircea MartinRamona Fotiade si Claudiu Turcus, autorul si editorul Peter Forbes, traducatoarea si profesoara Jozefina Komporaly, jurnalistul si criticul Nicholas Lezard, traducatorii Andrew Rubens si Alistair Ian Blyth, precum si actrita Maia Morgenstern. Acestora li se alatura tanarul grafician Mihai Sovaiala.

Ȋntrucat accesul publicului larg este limitat in Targ, evenimentele ce alcatuiesc programul romanesc vor fi organizate la sediul ICR Londra, dar si la binecunoscuta Librarie Waterstones Piccadilly, unde literatura romana va fi prezenta prin intermediul celor mai recente aparitii editoriale in traducere in limba engleza:The Encounter de Gabriela Adamesteanu (Dalkey Archive Press, 2016), antologia The Review of Contemporary Fiction. Moldovan Literature Issue (Dalkey Archive Press, 2016), Berlin is My Paris de Carmen-Francesca Banciu (Palm Art Press, 2016), Norman Manea: Aesthetics as East Ethics de Claudiu Turcus (Peter Lang, 2016), volumul bilingv Poezie si stiinta. O antologie de autori contemporani din Romania/ Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, editat de Grete Tartler si Peter Forbes (Ed. Vremea, 2016), antologia Andras Visky’s Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, editata de Jozefina Komporaly (Intellect Books, 2017), Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History de Florin Abraham (Bloomsbury Publishing, 2016) si I’m an Old Commie! de Dan Lungu (Dalkey Archive Press, 2017).

Standul romanesc si programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate si finantate de Institutul Cultural Roman prin intermediul Centrului National al Cartii si al ICR Londra si realizate cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Londra, al Librariei Waterstones Piccadilly, al Asociatiei Editorilor din Romania, al editurii New York Review of Books, al Teatrului Evreiesc de Stat, TVR Iasi, precum si al Muzeului Literaturii Romane.

Program:

MARTI, 14 MARTIE

12:30 / Stand 5C126 / Centrul Expozitional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezentei romanesti la Targul International de Carte de la Londra 2017

Evenimentul de deschidere a standului Romaniei de la Centrul Expozitional Olympia reuneste scriitori, editori si alti profesionisti din lumea cartii de pe ambele maluri ale Canalului Manecii. Cuvintele de intampinare vor fi adresate de catre ES Dl. Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Mihaly Zoltan Nagy, vicepresedintele ICR si Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Roman din Londra. Evenimentul se va incheia cu un vin d’honneur. Standul Romaniei a fost conceput de graficianul roman Radu Manelici.

17:30 / Standul English PEN / Centrul Expozitional Olympia, Hammersmith Road

EUNIC Londra si traducerile europene in Marea Britanie

EUNIC Londra si PEN Clubul englez isi unesc fortele in vederea promovarii literaturilor europene printr-un eveniment in cadrul caruia editorii britanici se vor intalni cu un grup select de autori europeni prezenti la Targ, printre care si invitatii din cadrul programului romanesc, dar si cu promotori ai programelor de traducere din tarile europene.

19:00 / Libraria Waterstones Piccadilly / 203-206 Piccadilly

Encounters: New Romanian Books in English / Intalniri: noi aparitii editoriale romanesti in limba engleza

Cele mai recente aparitii editoriale romanesti in limba engleza, dintre care majoritatea publicate prin programele Institutului Cultural Roman, sunt prezentate in cadrul unui eveniment special gazduit de celebra librarie Waterstones, situata in inima metropolei londoneze. Protagonistii evenimentului sunt autorii Gabriela Adamesteanu (The Encounter, Dalkey Archive Press), Alexandru Vakulovski (The Review of Contemporary Fiction. Moldovan Literature Issue, Dalkey Archive Press) si Carmen-Francesca Banciu (Berlin is My Paris, Palm Art Press), profesorul Claudiu Turcus (Norman Manea: Aesthetics as East Ethics, Peter Lang), scriitorul si editorul Peter Forbes (Poezie si stiinta. O antologie de autori contemporani din RomaniaPoetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, editie bilingva, Editura Vremea), editoarea Jozefina Komporaly (Andras Visky’s Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, Intellect Books) si traducatorul Alistair Ian Blyth. Tot cu acest prilej vor fi prezentate volumul Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History, semnat de istoricul Florin Abraham si publicat de editura Bloomsbury Publishing, cat si romanul lui Dan Lungu I’m an Old Commie!, publicat de Dalkey Archive Press.

MIERCURI, 15 MARTIE

19:00 / ICR Londra / 1 Belgrave Square

Benjamin Fondane: The Existential Ulysses / B. Fundoianu: un Ulise existentialist

B. Fundoianu/Benjamin Fondane, „unul dintre avanposturile constiintei estetice romanesti interbelice”, dupa cum il numea criticul Mircea Martin, este punctul focal al programului romanesc la Targul International de Carte de la Londra. Cu o reputatie poetica bine conturata in cercurile literare ale Romaniei interbelice, Fundoianu s-a integrat spatiului francez sub numele de Benjamin Fondane, impunandu-se in elita intelectualitatii franceze drept unul dintre cei mai influenti ganditori existentialisti, o figura emblematica a establishment-ului literar. In anul 1944, printr-un gest eroic, refuza sa se salveze si este ucis in camerele de gazare de la Auschwitz. Pentru a marca publicarea, de catre editura americana New York Review of Books, a doua volume mult asteptate semnate de autorul roman - colectia de poeme Cinepoems and Others si volumul de eseuri Existential Monday -, profesorii Mircea Martin si Ramona Fotiade, alaturi de traducatorul Andrew Rubens si jurnalistul si criticul literar Nicholas Lezard (The Guardian) discuta mostenirea culturala si relevanta contemporana a legendarului autor.

Seara va fi completata de proiectia documentarului Benjamin Fondane - Iasi, Paris, Auschwitz (r. Andreea Stiliuc, TVR Iasi, 2013) si de o expozitie dedicata marelui scriitor, cuprinzand o selectie de fotografii vechi, carti si fragmente reprezentative din opera sa.

JOI, 16 MARTIE

19:00 / ICR Londra / 1 Belgrave Square

„Janka“, the Story of a Holocaust Survivor / „Janka”, povestea unei supravietuitoare a Holocaustului

Inspirat de povestea reala a Jankai Festinger, o evreica din Sighetu Marmatiei care a supravietuit ororilor lagarelor naziste, spectacolul „Janka” de Oscar Speace, o productie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, este adus la Londra in interpretarea indragitei actrite Maia Morgenstern. „O poveste despre incercarile vietii, curaj si spiritul uman” (Donald Munro), piesa reconstituie experientele tulburatoare ale Jankai Festinger prin intermediul unei scrisori de 60 de pagini, trimisa de aceasta unchiului sau din America dupa eliberarea din lagarul de concentrare. Spectacolul este jucat in limba romana, cu supratitrare in limba engleza.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati www.icr-london.co.uk si https://www.facebook.com/ICRLondon/

Romanul “Sînt o babă comunistă!”, în lectura lui Dan Lungu, integral în programul de sărbători la Radio România Cultural
Literatură 16 Decembrie 2024, 08:23

Romanul “Sînt o babă comunistă!”, în lectura lui Dan Lungu, integral în programul de sărbători la Radio România Cultural

“ Sînt o babă comunistă !”, de Dan Lungu, un roman emblematic al literaturii române contemporane, va...

Romanul “Sînt o babă comunistă!”, în lectura lui Dan Lungu, integral în programul de sărbători la Radio România Cultural
35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 – lansarea volumului „Ruperea blestemului“ de Cătălin Ranco Pițu la Cărturești Verona
Literatură 16 Decembrie 2024, 00:37

35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 – lansarea volumului „Ruperea blestemului“ de Cătălin Ranco Pițu la Cărturești Verona

În contexul împlinirii a  35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 , Editura...

35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 – lansarea volumului „Ruperea blestemului“ de Cătălin Ranco Pițu la Cărturești Verona
Scriitorul  Bogdan-Alexandru Stănescu își întâlnește cititorii la Iași. Lansarea romanului Soarele negru
Literatură 13 Decembrie 2024, 12:14

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu își întâlnește cititorii la Iași. Lansarea romanului Soarele negru

Bogdan-Alexandru Stănescu a fost recompesat recent cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Abraxas. În...

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu își întâlnește cititorii la Iași. Lansarea romanului Soarele negru
Stere Gulea: „N-am vrut să scriu amintiri sau memorii, nu sunt pregătit sufletește pentru așa ceva, pentru că eu sunt, totuși, un om al ficțiunii”
Literatură 12 Decembrie 2024, 12:09

Stere Gulea: „N-am vrut să scriu amintiri sau memorii, nu sunt pregătit sufletește pentru așa ceva, pentru că eu sunt, totuși, un om al ficțiunii”

Joi, 12 decembrie, la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește lansarea volumului  Scrisoare către...

Stere Gulea: „N-am vrut să scriu amintiri sau memorii, nu sunt pregătit sufletește pentru așa ceva, pentru că eu sunt, totuși, un om al ficțiunii”
Carlo Vecce - „Povestea Caterinei ne deschide ochii asupra suferinței semenilor noștri din ziua de astăzi, care fug de război, de sărăcie și de alte asemenea lucruri”
Literatură 09 Decembrie 2024, 12:55

Carlo Vecce - „Povestea Caterinei ne deschide ochii asupra suferinței semenilor noștri din ziua de astăzi, care fug de război, de sărăcie și de alte asemenea lucruri”

Anca Mateescu și Georgeta Drăghici  au vorbit duminică, 8 decembrie, la Târgul Gaudeamus, cu profesorul și...

Carlo Vecce - „Povestea Caterinei ne deschide ochii asupra suferinței semenilor noștri din ziua de astăzi, care fug de război, de sărăcie și de alte asemenea lucruri”
Radu Paraschivescu - „𝐵𝑟𝑎̆𝑡̦𝑎𝑟𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑔𝑙𝑒𝑧𝑛𝑎̆ e ceva complet diferit față de ce am scris până acum, lucru pe care îl veți observa încă de la prima pagină”
Literatură 09 Decembrie 2024, 12:46

Radu Paraschivescu - „𝐵𝑟𝑎̆𝑡̦𝑎𝑟𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑔𝑙𝑒𝑧𝑛𝑎̆ e ceva complet diferit față de ce am scris până acum, lucru pe care îl veți observa încă de la prima pagină”

În ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus,  Anca Mateescu  și  Georgeta Drăghici  l-au avut...

Radu Paraschivescu - „𝐵𝑟𝑎̆𝑡̦𝑎𝑟𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑔𝑙𝑒𝑧𝑛𝑎̆ e ceva complet diferit față de ce am scris până acum, lucru pe care îl veți observa încă de la prima pagină”
Editura Vellant vă invită miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, la Cărturești Verona, unde are loc lansarea cărții 𝑶𝒓𝒂 𝒊𝒏𝒊𝒎𝒊𝒊, cel mai recent titlu semnat de celebrul psihoterapeut și psihiatru Irvin D. Yalom, scris împreună fiul său Benjamin Yalom
Literatură 09 Decembrie 2024, 12:38

Editura Vellant vă invită miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, la Cărturești Verona, unde are loc lansarea cărții 𝑶𝒓𝒂 𝒊𝒏𝒊𝒎𝒊𝒊, cel mai recent titlu semnat de celebrul psihoterapeut și psihiatru Irvin D. Yalom, scris împreună fiul său Benjamin Yalom

Editura Vellant vă invită miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, la Cărturești Verona, unde are loc lansarea cărții 𝑶𝒓𝒂 𝒊𝒏𝒊𝒎𝒊𝒊,...

Editura Vellant vă invită miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, la Cărturești Verona, unde are loc lansarea cărții 𝑶𝒓𝒂 𝒊𝒏𝒊𝒎𝒊𝒊, cel mai recent titlu semnat de celebrul psihoterapeut și psihiatru Irvin D. Yalom, scris împreună fiul său Benjamin Yalom
Thierry Wolton: “Revoluția din România a fost confiscată de un grup de comuniști pe de-o parte și de Poliția Politică pe de alta”
Literatură 06 Decembrie 2024, 11:23

Thierry Wolton: “Revoluția din România a fost confiscată de un grup de comuniști pe de-o parte și de Poliția Politică pe de alta”

Anca Mateescu  a vorbit, în cadrul emisiunii  GPS Cultural ,  cu istoricul și...

Thierry Wolton: “Revoluția din România a fost confiscată de un grup de comuniști pe de-o parte și de Poliția Politică pe de alta”
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE WEEK-END
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 09:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru