Doina Ruşti: “Din povestea vieții lui Zavaidoc, m-a impresionat extraordinar de mult faptul că în urma acestui om aproape că n-a rămas nimic”
28 Septembrie 2024, 15:27
Anca Mateescu a vorbit, în cadrul emisiunii GPS Cultural, cu Doina Ruşti, autoarea volumului „Zavaidoc în anul iubirii”, o poveste de dragoste a anului 1923, narată din trei perspective, apărut la editura Bookzone.
“Zavaidoc a devenit cunoscut, a devenit cel care a rămas astăzi prin cântece, după ce a apărut radioul, după ce au început să fie înregistrate discuri în București, adică târziu, după ce au apărut și alți cântăreți. Ori, perioada lui de glorie, a entuziasmului neprefăcut din prima tinerețe, a avut loc, cândva, în anii nebuni, în ‘20, ‘21, poate până în ‘23. Și, de aceea m-am dus acolo, încercând să înțeleg cine a fost cu adevărat și delimitându-mă de lucrurile pe care le știam sau care sunt scrise pe internet.”
Zavaidoc a fost un artist a cărui moștenire materială s-a risipit, în întregime, în urma unor circumstanțe tragice, cum ar fi pierderea casei și a arhivei sale personale în timpul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, cântecele și povestea sa rămân, chiar dacă cea mai mare parte a creațiilor sale nu a fost niciodată înregistrată.
“Casa i-a fost bombardată. În bombardament a murit sora lui, puțin mai înainte a murit fratele lui, de familia lui s-a ales praful. Își scria memoriile, era scritor și aceste memorii au dispărut în timpul bombardamentului, în acel incendiu care a distrus casa. Fotografiile s-au dus tot așa, arhiva pe care o avea probabil, și chiar discurile au dispărut.”
Zavaidoc a fost un artist complex, care și-a construit faima printr-o carieră variată, de la cântări în cinematografe și cluburi de jazz, până la apariții în teatre lirice. Cu toate acestea, adevărata sa personalitate rămâne, și astăzi, în mare parte necunoscută.