DOCUMENTAR: 60 de ani de la inaugurarea Muzeului Literaturii Române din București
01 Iunie 2017, 06:33
Muzeul Literaturii Române, fondat la 1 aprilie 1957 de criticul și istoricul literar Perpessicius (Dimitrie S. Panaitescu), totodată și primul director al instituției, a fost inaugurat la 1 iunie 1957.
Inițial, muzeul a funcționat în Casa Toma Stelian de pe șos. Kiseleff. În anul 1971 a fost reorganizat în Casa Scarlat Kretzulescu de pe Bd. Dacia, o clădire monument istoric, care fusese construită de marele vornic Alexandru Villara în anul 1839, în mahalaua Popa Cosma. Villara i-a oferit clădirea drept zestre fiicei sale Elena, la căsătoria acesteia cu Scarlat Al. Kretzulescu. În 1948, clădirea este repartizată Muzeului Româno-Rus, care este desființat în 1963. În 1967 devine sediul Muzeului Literaturii Române, care o va ocupa de facto abia în 1971, conform paginii de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române.
Această clădire a fost revendicată și retrocedată în instanță în anul 2007. Astfel, în 2014 muzeul a fost nevoit să renunțe la sediul din Casa Scarlat Kretzulescu. Pentru a se evita degradarea și punerea în pericol a patrimoniului muzeului, temporar a fost închiriat un spațiu optim de depozitare în clădirea Casei Presei Libere. În luna decembrie 2016, muzeul s-a relocat în Calea Griviței 64-66, în condiții de normalitate instituțională și cu protejarea și securizarea patrimoniului.
În 2017 Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) s-a redeschis într-un sediu nou, situat în strada Nicolae Crețulescu 8, menit să găzduiască expoziții și evenimente deschise publicului. Un alt sediu al MNLR, mai exact cel administrativ, cu birouri, depozite etc., este cel situat în Calea Griviței 64-66, conform paginii de Facebook a MNLR.
Astfel, noul sediu al Muzeului Național al Literaturii Romane, situat în str. Nicolae Crețulescu, a fost inaugurat la 21 martie 2017, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei. Directorul instituției, Ioan Cristescu, a menționat cu acest prilej că au fost amenajate trei spații dedicate lansărilor de carte și lecturilor publice, dar că se vor organiza și proiecții de filme. Muzeul are spațiul de la parter dedicat poeziei, cel de la etajul întâi este dedicat prozei și criticii literare, iar mansarda — teatrului. Muzeul are o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, clădirea fiind închiriată pentru o perioadă de 15 ani, cu drept de cumpărare, în cazul în care proprietarul va fi de acord cu acest lucru.
Prima zestre documentară a muzeului a fost alcătuită din donații. Ulterior, cercetătorii și muzeografii au inițiat campanii în scopul achiziționării de manuscrise, cărți, documente și alte obiecte de patrimoniu.
În prezent, MNLR deține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții (secolele XV-XX), cuprinzând manuscrise ale scriitorilor români dintre care îi amintim pe Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Ion Vinea și mulți alții, conform site-ului MNLR (http://www.mnlr.ro/). De asemenea, muzeul deține manuscrise valoroase ale unor scriitori aparținând literaturii universale, precum Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valery, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti.
Tezaurul literar al MNL este alcătuit, pe lângă manuscrise, din cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și de artă care au aparținut unor scriitori români, obiecte de artă plastică (pictură, grafică, sculptură), periodice, fotografii, înregistrări audio-video.
MNLR editează revista ''Manuscriptum'', o publicație istorico-literară unică în peisajul cultural european, pentru valorificarea și popularizarea fondului arhivistic al instituției, aici fiind publicate documente inedite.
Totodată, MNLR are în custodie șase Case Memoriale, organizate într-o rețea proprie: ''Tudor Arghezi — Mărțișor'', Casa Memorială ''George și Agatha Bacovia'', Casa Memorială ''Ion Minulescu — Claudia Millian'', Casa Memorială ''Liviu și Fanny Rebreanu'', Casa Memorială ''Mihail Sadoveanu'', Casa Memorială ''Ciorănescu''.
În luna mai 2017 a fost lansată emisiunea filatelică "60 de ani, Muzeul Național al Literaturii Române", dedicată aniversării a 60 de ani de la înființarea MNLR. Timbrul emisiunii este dedicat fondatorului muzeului, istoricul literar Perpessicius.
AGERPRES