Cristiana Trică: „Eu cred că în cimitirul Bellu se mai păstrează, încă, dovezi că oamenii care au însemnat ceva în țara asta, au existat cu adevărat”
![Cristiana Trică: „Eu cred că în cimitirul Bellu se mai păstrează, încă, dovezi că oamenii care au însemnat ceva în țara asta, au existat cu adevărat”](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F11%2F47465%2Fc177-5a70eda1-1739272225803c64cc.jpg&w=960&h=540&c=1)
11 Februarie 2025, 13:07
Acesta este unul dintre motivele care au determinat-o pe Cristiana Trică să exploreze poveștile ascunse în spatele monumentelor funerare.
Volumul al doilea din Povești din Bellu a fost tipărit la sfârșitul lunii noiembrie 2024 și deja se numără printre cele mai de succes titluri ale Editurii Vremea. Lansarea cărții a avut loc luni, 10 februarie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
Anca Mateescu a stat de vorbă la GPS Cultural cu scriitoarea Cristiana Trică și cu Iulian Tănașcu, coordonator al proiectului Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber.
Cimitirul Bellu se remarcă printr-o impresionantă diversitate de stiluri arhitecturale funerare, dar mai ales prin poveștile fascinante ale celor care odihnesc acolo.
Cristiana Trică: „Cimitirul Belu este un uriaș muzeu în aer liber. Sunt 28 de hectare de istorie și de arhitectură funerară.”
Un exemplu emblematic este monumentul familiei Cantacuzino, opera arhitectului Ion Mincu, care reflectă importanța neamului Cantacuzino.
Cristiana Trică: „Este o expresie de mândrie transcrisă în piatră, acest monument al familiei Cantacuzino. Ar fi păcat să nu-l viziteze oricine trece prin București.”
Munca din spatele acestor cărți este una laborioasă, necesitând cercetări ample în arhive, biblioteci și presa vremii. Autoarea a dorit să descopere nu doar faptele istorice, ci și imaginea publică a acestor personaje. Un exemplu de mit spulberat prin cercetări este cel al Sophiei Mavrodin, prezentă pe coperta celui de-al doilea volum. Considerată de folclorul urban o alpinistă aventurieră, documentarea a demonstrat că aceasta a fost, de fapt, o membră a înaltei societăți bucureștene, fiica unui bancher cunoscut.
Pe lângă cărțile publicate, inițiative precum Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber ajută la protejarea monumentelor funerare prin scanări 3D, oferind o bibliotecă digitală accesibilă publicului.
Iulian Tănașcu: „Lumea a început să conștientizeze că Cimitirul Bellu nu este doar un cimitir, ci este un ansamblu de artă, este un muzeu cu povești și un loc unde, nu numai că se pot reculege, dar unde găsesc liniștea pentru a-și aduna gândurile.”
Cristiana Trică nu se oprește aici. Un al treilea volum este, deja, în plan, pentru a aduce la lumină noi povești uitate.