CONFLUENȚE – Viață literară românească, literatură hispanică și epistolară
22 Ianuarie 2018, 12:59
Ediția din 22 ianuarie 2018 a emisiunii CONFLUENȚE vă oferă o nouă ocazie de a vă apropia de lumea și viața literară.
„A fost un eveniment unic. M-au impresionat atât de tare modestia lui, discursul lui, încât, pe urmă, stând de vorbă mai mult, am aflat că prietenia aceasta avea o bază: Garcia Marquez salva oameni din închisorile cubaneze.” (Mariana Sipoș).
Nu numai proza lui Gabriel Garcia Marquez i-a fascinat pe cititorii săi contemporani, ci și omul Marquez. Despre nașterea unui puternic atașament pentru literatura hispanică ne va vorbi, la „Meridiane literare”, scriitoarea și traducătoarea MARIANA SIPOȘ.
„Grație, în principal, criticului literar, tânăr și el pe atunci, Laurențiu Ulici, și unor prieteni, am îndrăznit, în diferite parohii ale limbii române din țară, să trimitem poezii, conform regulamentului de atunci, la Concursul Național Nicolae Labiș. Ne-am cunoscut la Premiile Nicolae Labiș de la Suceava, într-o toamnă frumoasă, și ne-am împrietenit atunci mai mulți: Adrian Alui Gheorghe, Daniel Corbu. Așa a început firav prietenia noastră.” (Lucian Vasiliu)
Despre un prieten scriitor și despre corespondența lor excepțională, purtată de-a lungul anilor, ne-a făcut mărturisiri emoționante poetul LUCIAN VASILIU.
„S-a răspândit foarte mult, în perioada post-comunismului românesc, o manieră foarte păcătoasă, foarte puțin profitabilă intelectual și etic, în materie de comentare a literaturii, și anume recenzarea încrucișată a scriitorilor, în special a poeților.” (Ion Bogdan Lefter)
Schimbările în bine și în rău petrecute în viața literară a ultimilor ani sunt radiografiate sine ira et studio de ION BOGDAN LEFTER, în cadrul rubricii „Dialogul ideilor”.
Constantin Cristian Bleotu, Eugen Lucan și Oana Georgiana Enăchescu vă doresc AUDIȚIE PLĂCUTĂ!