CONFLUENȚE – Poezie românească, poezie franceză și jurnalism cultural
20 Noiembrie 2017, 11:21
În ediția din 20 noiembrie 2017 a emisiunii CONFLUENȚE, Constantin-Cristian Bleotu, Eugen Lucan și Oana-Georgiana Enăchescu vă invită la o întâlnire cu poezia românească și franceză și cu jurnalismul cultural!
„Mi-am revenit și am regăsit literatura, în fond. Renunțând la scris, nu făcusem decât o prostie. Renunțam la ceva esențial pentru mine. Deci mi-au revenit ideile și mi-a revenit pofta de a scrie poezie. Și am continuat să scriu, în Franța. Dar totdeauna în românește.” Poetul DINU FLĂMÂND, invitatul lui Constantin Cristian Bleotu, ne va vorbi despre exilul său parizian și despre lecția culturii Occidentale, la rubrica „Scriitori la microfon”.
„Poetul e asemeni cu prințul vastei zări / Ce-şi râde de săgeată şi prin furtuni aleargă / Jos pe pământ şi printre batjocuri şi ocări / Aripele-i imense-l împiedică să meargă.” Versurile citate alcătuiesc ultima strofă din poemul Albatrosul al lui Charles Baudelaire, poetul francez de la moartea căruia s-au scurs 150 de ani. În capitală, a avut loc un colocviu internațional dedicat celui care a semnat volumul de versuri atât de cunoscut „Les Fleurs du Mal”, Florile răului. În cadrul „Meridianelor literare”, Eugen Lucan ne prezintă, în câteva secvențe radiofonice, Colocviul Internațional „Baudelaire 150 de ani” care a avut loc săptămâna trecută, la Muzeul Național al Literaturii Române.
„Nu prea vezi o critică sau un punct de vedere foarte pronunțat al scriitorimii, al oamenilor de cultură în legătură cu ce se întâmplă în jurul nostru. Vocea intelectualilor de acest fel și vocea jurnalistului cultural în for nu se aud, prin intermediul revistelor literare decât foarte rar.” O convorbire cu BRÎNDUȘA ARMANCA, profesor universitar la Universitatea din Arad, unul dintre cei mai avizați și cultivați critici ai media din peisajul românesc postdecembrist, convorbire despre jurnalismul cultural astăzi, veți audia la rubrica „Dialogul ideilor”.
Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!