CONFLUENȚE: Noi incursiuni în viața și lumea literară românească
16 Octombrie 2017, 13:59
Ediția din 16 octombrie 2017 a emisiunii CONFLUENȚE vă propune noi incursiuni în viața și lumea literară românească și de pe alte meridiane.
„Mai ales acum, după căderea comunismului, încă o dată racilele și bolile morale de tip turcesc, fanariot răzbat la suprafață, până în vârful establishment-ului politic.” va spune prozatorul NICOLAE BREBAN, în cadrul rubricii „Scriitori la microfon”. De asemenea, ne va citi o pagină din volumul autobiografic „Viața mea”, rememorând întâlnirea cu Emil Cioran.
„Au luat Premiul Nobel: în 1905, Sienkiewicz, pentru romanul «Quo Vadis», în 1924, Reymont, pentru tetralogia «Țăranii», în 1980, Czesław Miłosz, pentru poezie, și în 1996, Wisława Szymborska, din generația mai tânără a poeziei.” ne va spune prof. univ. CONSTANTIN GEAMBAȘU. Cu domnia sa am străbătut imaginar cele două spații literare – românesc și polonez – apropiate prin munca sa de traducător al autorilor citați.
„La Paris, la Oxford, în secolele al XIII-lea – al XIV-lea, se discuta despre cum se poate ca un spirit fără trup să atragă atenția, să se adreseze unui alt spirit? Este suficientă voința, este nevoie de un semn mediator, este capabil un înger să cunoască integral ceea ce se află în făptura inteligibilă a destinatarului său, a semenului său?” sunt întrebări la care răspunde cercet. BOGDAN TĂTARU CAZABAN, de la institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, în proaspătul volum „CORPUL ÎNGERILOR. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești”, apărut la Editura Humanitas. În cadrul rubricii „Dialogul ideilor”, Bogdan Tătaru-Cazaban ne explică ce bine se completează filosofia cu teologia într-un domeniu nou de cercetare.
Constantin Cristian Bleotu, Oana Georgiana Enăchescu și Eugen Lucan vă doresc AUDIȚIE PLĂCUTĂ la serata literară de luni seară!