CONFLUENȚE – Cărți despre lumea în care trăim
21 Mai 2018, 13:34
Ediția din 21 mai 2018 a emisiunii CONFLUENȚE vă invită să descoperiți lumea în care trăim prin intermediul a patru cărți.
„Un om, în formarea lui, are nevoie de modele, pentru a-și putea fixa ștacheta cât mai sus. Autoexigența provine din comparație. Și diferența o face o pedagogie la școala unor oameni care chiar au realizat ceva, care au făcut asta cu mari eforturi, nu s-au delăsat, n-au fost comozi, au muncit, au străbătut curse cu obstacole pe care le-au depășit.” (Teodor Baconschi)
Axat pe tema modelelor spirituale, dialogul cu TEODOR BACONSCHI, pornind de la volumul „Mic almanah al oamenilor mari (pe care i-am cunoscut)”, Ed. Polirom, 2018, poate fi urmărit în prima rubrică – Scriitori la microfon.
„Dieu doit exister parce que parfois il fabrique des hommes à sa mesure. Et Brancusi était quelqu’un qui travaillait à la mesure de Dieu.” (António Lobo Antunes)
Scriitorul portughez ANTÓNIO LOBO ANTUNES, invitat de onoare al Festivalului Internațional de poezie de la București, și-a lansat volumul „Pe râurile ce duc …”, ed. Humanitas, 2018, traducere din portugheză de Dinu Flămând. În discursul său, romancierul a vorbit despre sculptorul Constantin Brâncuși.
„Abordarea lui Roger Scrutton pornește de la un lucru elementar: societățile noastre se îndepărtează de sacru și se apropie de alte repere. Dar ele păstrează din această familiaritate cu religia, o dorință naturală – aceea a idolatrizării și venerării.” consideră prof. univ. IOAN STANOMIR, cu referire la cartea „Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți”, comentată în paralel cu volumul lui Mario Vargas Llosa, „Cultura Spectacolului”, la rubrica Dialogul ideilor.
Oana-Georgiana Enăchescu, Eugen Lucan și Constantin-Cristian Bleotu vă doresc AUDIȚIE PLĂCUTĂ!