Cele mai așteptate cărți ale anului 2025 la Editura Litera
03 Februarie 2025, 18:40
Editura Litera propune în 2025 o galerie de titluri premium care oglindesc în egală măsură gustul publicului, tendințele pieței naționale și internaționale și un pariu editorial care are ca punct final excelența produsului editorial.
Fiecare dintre volumele de mai jos poate fi considerat un fenomen publicistic în sine și se singularizează ca voce narativă, substanță literară și proiect auctorial în moduri care sperăm să entuziasmeze și să convingă un număr cât mai mare de cititori.
În privința traducerilor, vârfurile de lance sunt reprezentate de publicarea în limba română a unor titluri de anvergură la nivel internațional ca James de Percival Everett, roman câștigător al National Book Award și finalist al Booker Prize 2024, Butter de Asako Yuzuki, noua senzație a literaturii japoneze contemporane care, într-un roman ingenios ce îmbină pasiunea culinară și mesajul feminist, devoalează misoginismul societății nipone și Not Quite Dead Yet de Holly Jackson, romanul de maturitate al îndrăgitei autoare de Young Adult, a cărei notorietate a dobândit noi cote odată cu ecranizarea Netflix Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți.
Percival Everett și hitul său ficțional, James, impresionează printr-o schimbare spectaculoasă de unghi, rescriind povestea lui Huckleberry Finn, de Mark Twain – una dintre cele mai vândute și mai citite cărți ale tuturor timpurilor – din perspectiva lui Jim, care devine James, o voce în sine, o identitate distinctă și emoționantă totodată. Un loc aparte în portofoliul Editurii Litera îl reprezintă Butter, bestsellerul lui Asako Yuzuki despre bucătăria haute cuisine și crima, traumele și misterele care se insinuează în viața unei femei chef pentru care apetitul și lipsa lui, dar și constrângerile sociale ajung să aibă conotații culturale și personale ieșite din comun. În sfârșit, Not Quite Dead Yet, romanul de trecere al lui Holly Jackson, celebra autoare de proză pentru copii, pe terenul epic destinat adulților, e povestea fascinantă a unei femei care se străduiește să dezlege misterul crimei a cărei victimă este chiar ea.
Acestor titluri li se adaugă noi volume ale celor mai de succes autori români din portofoliu, dar și apariții editoriale ale unor scriitori intrați de curând în planul editorial. La categoria ficțiune, Igor Bergler revine cu personajele și intriga de mare succes care valorifică istoria în ritm de thriller contemporan și schimbă perspectiva cititorului asupra realității aparente în moduri ingenioase și neașteptate. Autorul își va delecta cititorii cu două noi romane mult așteptate care lărgesc și amplifică un univers narativ conturat cu multă abilitate și versatilitate: Testamentul lui Abraham. Perspectiva lui Columbus Clay oferă un spinoff pentru unul dintre cele mai îndrăgite romane ale autorului, iar Întoarcerea ereticilor. Minciuna lui Michelangelo încheie trilogia amplă dedicată evenimentelor conturate în Catedrala în Flăcări. Acestora li se adaugă și al treilea volum al romanului grafic Biblia pierdută, un proiect unic al unui scriitor român contemporan într-un domeniu editorial puțin exploatat pe piața noastră de carte.
În portofoliul de nonficțiune, Cătălin Ranco Pițu va publica volumul Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13-15 iunie 1990, o apariție cu miză editorială importantă după succesul bestsellerului Ruperea blestemului. Revoluția Română din Decembrie 1989. Autorul deschide o nouă serie a dosarelor trecutului recent prin aducerea în prim-plan a fenomenului Mineriadelor. Examinate prin intermediul documentelor juridice și al resorturilor care nu au fost dezvăluite până acum ochiului public, în această nouă carte sunt devoalate conexiunile intrinseci dintre evenimentele ce au marcat începuturile societății române postdecembriste acum 35 de ani.
O altă lucrare, inedită de data aceasta, pe care vom paria în 2025, vizează deopotrivă atât publicul larg cât și pe cel de nișă. Capitala ni se dezvăluie în volumul Povești din București de Damian Anfile, publicat în condiții grafice deosebite, o cartografiere subiectivă și plină de farmec a orașului, așa cum îl vede și îl percepe autorul.
Dincolo de aceste titluri care se remarcă prin potențialul de a rămâne în memoria și conștiința publicului cititor, de a schimba orizonturi și de a deschide conversații publice importante, Editura Litera a pregătit pentru anul 2025 o ofertă amplă de titluri care să capteze atenția unor tipuri cât mai variate de cititori, cu interese și așteptări în toate zonele de ficțiune și nonficțiune.
Ficțiune străină
În colecția „Folio“, unul dintre titlurile cele mai așteptate din prima jumătate a anului este romanul Furt, de Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel Pentru Literatură. În acest prim roman publicat după 2021, autorul reia o temă definitorie și bântuitoare pentru întreaga sa operă și surprinde, într-un efort epic absolut impresionant, evoluția unor tineri din Tanzania pe fondul tulburărilor sociale globale care schimbă lumea în care trăim.
Literatura franceză este reprezentată de publicarea romanelor Viața ca un film de Valérie Perrin – senzația toamnei literare din Hexagon, cea mai intimă și ambițioasă carte a autoarei, Livada din Damasc de Camille Neveux – o saga de familie care surprinde pe parcursul a trei generații destinul unei impresionante familii siriene, Barmanul de la Ritz de Philippe Collin – un mare roman al Rezistenței Franceze, ce reconstituie fabulosul destin al lui Frank Maier, barmanul evreu al celebrului loc frecventat de Ernest Hemingway, și de Pulbere blondă de Tatiana de Rosnay – cel mai recent roman al autoarei bestsellerului Se numea Sarah, o reverență pentru una dintre cele mai iconice femei ale secolului trecut, Marilyn Monroe.
Pe lângă romanul semnat de Asako Yuzuki, literatura japoneză este reprezentată de volume ca Motanul care voia să salveze biblioteca de Sosuke Natsukawa, continuarea bestsellerului Motanul care voia să salveze cărțile, Desene ciudate de Uketsu, senzația literaturii de suspans japoneze, sau de romanul lui Saki Kawashiro cu un titlu cel puțin provocator, The Ex Boyfriend’s Funeral Committee. Alte romane ce merită menționate sunt Casa de pe strada Gemito de Domenico Starnone, Premiul Strega 2001, și Bărbatul care iubea câinii semnat de scriitorul cubanez Leonardo Padura.
Fanii literaturii polițiste vor fi impresionați de romanul Invitație la moarte de Ande Pliego, care promite schimbări senzaționale de situație și un ritm trepidant, ce le va aduce aminte de Agatha Christie, iar Țipăt în tăcere de Angela Marsons, reprezintă un alt titlu de neratat pentru publicul crime&mystery.
Și pentru membrii comunității BookTalk 2025 va fi un an cu multe lecturi interesante. Printre primele apariții ale anului se numără a doua parte a volumului Prințesa de Weronika Anna Marczak, autoarea seriei Familia Monet și Toți am fost aici de Jojo Moyes, un nou roman în bine-cunoscutul stil al autoarei de bestsellere #1 în topul The New York Times. Acestora li se adaugă noi romane ale unor scriitoare deja cunoscute, ca Emily Henry, Rebecca Yarros, Anne Jacob sau Felicia Kingsley, dar și noi titluri ca The Strawberry Patch Pancake House de Laurie Gilmore, o carte ce va cuceri cu siguranță și cititorii din țara noastră.
Nonficțiune. Aniversare Kronika 10 ani
În 2025, colecția Kronika, dedicată celor mai importante lucrări de nonficțiune contemporană, împlinește 10 ani de existență. Este una dintre cele mai consistente colecții de pe piața editorială din România care reunește (preponderent) lucrările unor mari specialiști din domeniul istoriei, al geografiei politice sau al eseului. În acest an aniversar, colecția Kronika propune o serie de lucrări de maximă actualitate care pot oferi prin scrierile unor autorități în domeniul lor de competență o gramatică autorizată a lumii de azi, aflată sub imperiul schimbărilor accelerate de paradigmă.
În Sfârșitul lumii este doar începutul.O hartă a colapsului globalizării, autorul și strategul geopolitic Peter Zeihan desenează harta viitoarei lumi. O lume a provocărilor care va schimba drastic obiceiurile de consum, demografia, dar și harta diplomației. Conflict. Evoluția războiului din 1945 până la luptele din Gaza, de gen.David Petraeus, Andrew Roberts, este atât o istorie antrenantă a evoluției războiului până la conflictul din Gaza dintre anii 2023–2025, cât și o analiză pertinentă despre ceea ce trebuie să învățăm din trecut și anticipa în viitor pentru a naviga într-o lume din ce în ce mai periculoasă. Axa autocraților. Corupție, control, propagandă. Cum se sprijină reciproc dictatorii pentru a-și păstra puterea de Anne Applebaum, cea mai recentă carte a laureatei premiului Pulitzer, ne explică cum autocrațiile funcționează impreună pentru a submina democrația în întreaga lume și cum ar trebui să ne organizăm pentru a le putea învinge. Marie-Janine Calic dezvăluie în Butoiul de pulbere. O istorie a Europei de Sud-Est numeroasele moduri în care poziția Europei de Sud-Est la intersecția Estului cu Vestul a conturat evoluțiile continentale și globale, fiind o lucrare de referință și pentru țara noastră. Nu în cele din urmă, Philippe Sands, unul dintre cei mai reputați istorici, autor al volumului Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist, revine cu un nou volum, Întoarcere la Lemberg. Despre originile termenilor „genocid“ și „crime împotriva umanității“ în care analizează originea istorică și legislativă a unor termeni aflați în ultima vreme pe buzele tuturor, însă al căror sens a devine tot mai eludat.
Acestor lucrări li se adaugă volume ce redefinesc granițele dintre filosofie, etică și medicină în dezbateri de actualitate. Protocols. Manual de operare a corpului uman, semnat de dr. Andrew D. Huberman, gazda celui mai important podcast de sănătate din lume, Huberman Lab, neurolog și profesor titular la Stanford School of Medicine, este un ghid esențial pentru îmbunătățirea funcționării creierului, a dispoziției și a energiei. Blind Spots: When Medicine Gets It Wrong, and What It Means for Our Health, cartea semnată de dr. Marty Makary, expert medical al prestigioasei instituții John Hopkins, ne ajută să facem diferența dintre studiile științifice care aduc un progres medicinei și opiniile medicale unilaterale care sfârșesc prin a face mai mult rău decât bine, iar în Moral Ambition, cea mai recentă carte a lui Rutger Bregman, este analizat cum definiția convențională a succesului face un rău atât umanității cât și planetei.
Autori români
2024 a însemnat lansarea a două proiecte editoriale dedicate scriitorilor români contemporani, – Pantazi, ce are în prim-plan volumele de ficțiune, și Perspektiv, o colecție dedicată operelor de nonficțiune – sub coordonarea scriitorului Cosmin Perța. Nu mai puțin de 16 autori români au fost publicați în acest timp, oferind publicului posibilitatea de a descoperi vocile consacrate dar și pe cele aflate la debut, ale scriitorilor din țara noastră.
În acest an vom continua să aducem în atenția publicului noutăți promițătoare, între care amintim romanele Tatăl meu care ești pe pământ de Andrei Gogu, Sans souci de Dan Miron și volumele de povestiri Teoria lucrului bine făcut de Veronica Stănilă, Deocamdată de Andrei Crăciun, și Dă diriga de băut de Mihai Buzea ce vor fi publicate în colecția Pantazi. Noutățile începutului de an în colecția Perspektiv sunt eseurile Pe cărările omenescului de Dana Pîrvan, Arta în spațiul domestic de Jean Lorin Sterian, Dincolo.Viața între Est și Vest de Diana Radovan și „Învinși“ și „învingători“. Destine de artiști în culisele scenei socialiste de Cristina Modreanu.
Cărțile enumerate mai sus – fie că este vorba de noi pariuri literare ale scriitorilor români sau de efortul de a publica cele mai impresionante titluri în sincronicitate cu lansările lor internaționale – reprezintă reverența pe care Editura Litera o face publicului cititor din România și comunității care ne susține și ne încurajează să păstrăm un standard ridicat al selecției și al calității volumelor publicate.
Editura Litera are o tradiție de 35 de ani în editarea de carte. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, a editat peste 9 000 de titluri, într-un tiraj total de peste 70 de milioane de exemplare. Acoperind aproape toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea catalogului editorial, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.