„Cazul scriitorului dispărut”, un roman cu ritm de policier - întâlnire cu Andrei Manolescu, Tania Radu și Cristian Pătrășconiu
25 Martie 2022, 12:23
Marți, 29 martie, la ora 19.30, romanul „Cazul scriitorului dispărut” de Andrei Manolescu, publicat recent în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas, va fi prezentat într-un dialog #live #online pe care autorul îl va avea cu Tania Radu și Cristian Pătrășconiu.
Dispariția inexplicabilă a unui scriitor devine obiectul investigației fostului său traducător și a unui detectiv, acum polițist pensionat. Cei doi vor încerca să afle ce s-a întâmplat cu bătrânul autor, despre a cărui moarte nimeni nu deține nici o informație – nici poliția, nici Uniunea Scriitorilor –, dar care ar trebui să aibă o vârstă neverosimilă, de 113 ani, dacă printr-o minune s-ar mai afla în viață. O intrigă complicată, plină de suspans, condimentată cu elemente de fantastic îl poartă pe cititor, într-un ritm alert, printr-un București eliadesc, misterios, către un deznodământ surprinzător, care deschide perspective neașteptate de interpretare a poveștii. Fals policier, Cazul scriitorului dispărut pune, la un nivel de profunzime, inclusiv problema raportării autorului la textul său, dar și a traducătorului la textul pe care-l traduce, cel din urmă nefiind întotdeauna onest și introducând deseori ceva din propria gândire în ceea ce ar trebui să fie transpunerea pură a textului altcuiva.
„Povestea s-a închegat în mintea mea brusc, chiar peste noapte, aș zice. A venit singură de undeva, ca o structură completă, cu cap și coadă, așa încât mie nu mi-a mai rămas decât s-o umplu cu amănunte. Sigur, se spune că diavolul stă în detalii. În poveștile polițiste, unele detalii sunt de multe ori chiar cheia care duce la dezlegarea unei enigme. Dar alteori cheia poate fi găsită în însăși structura poveștii. Odată însă ce structura asta, a poveștii în cauză, „m-a vizitat“ așa, inopinat, n-am mai avut încotro, n-am mai îndrăznit s-o las deoparte ori s-o amân, a trebuit s-o șlefuiesc și s-o transform degrabă într-o carte. O carte pe care mi-am dorit-o amuzantă și captivantă, bună de citit în pauzele unor activități serioase sau ca alternativă la lucrurile grave care ne tot înconjoară. Sper să fi ieșit astfel.” - ANDREI MANOLESCU
---
Evenimentul va fi difuzat live pe paginile de Facebook ale Editurii Humanitas și colecției 821.135.1 – Scriitori români contemporani și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube.