Campanie de strângere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, derulată de Asociația De Basm
10 Martie 2022, 14:36
Începând de luna aceasta, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, derulează o amplă campanie de strângere de fonduri pentru achiziția de cărți destinate bibliotecilor din patru localități: Aninoasa și Morărești din județul Argeș, Titu și Conțești din județul Dâmbovița. Inițiativa este motivată de cele mai recente statistici care arată că, în mediul rural, numărul bibliotecilor este într-o scădere accentuată, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. În plus, doar 60% dintre școli au bibliotecă proprie, după cum arată datele din Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030.
Planul Asociației De Basm este să le ofere copiilor din cele patru localități un fond de carte actual, participând astfel la atenuarea decalajelor în ceea ce privește accesul la educație. Bibliotecile din Aninoasa, Morărești, Titu și Conțești au un fond de carte redus şi învechit, din care lipsesc aproape în totalitate volumele semnate de autorii contemporani de cărți pentru copii şi adolescenţi. În spaţiul bibliotecilor au fost organizate puţine evenimente culturale pentru copii şi au fost vizitate doar de unul sau doi scriitori pentru copii în ultimii zece ani.
Selecția cărților ce vor constitui fondul de carte donat are în vedere preocupările pe care le au copiii la această vârstă (6-10 ani), anume, dorința de a lega prietenii, de a fi împreună, de a-și descoperi și dezvolta talentele. Este vorba despre cărți care spun povești despre toleranță, perseverență și încredere în sine, atât de necesare mai ales celor care cresc în medii defavorizate cultural. Toți cei interesați să susțină această inițiativă a Asociației De Basm sunt invitați să acceseze site-ul oficial al asociației (debasm.ro), precum și pe paginile de Facebook (https://www.facebook.com/De-basm-1682166752079476) și Instagram ()https://www.instagram.com/de_basm.
Campania de strângere fonduri pentru achiziția de cărți este parte a unui proiect mai amplu inițiat de Asociația De Basm, care se va derula de-a lungul întregului an 2022. Sub motto-ul Joacă-ți cartea!, campania de strângere fonduri și de donare de cărți va fi urmată de o serie de ateliere educative interactive, concepute şi coordonate de nume cunoscute ale literaturii române pentru copii și tineret, ateliere al căror format va fi transpus într-un kit pedagogic.
„Misiunea noastră este aceea de a le oferi copiilor din zonele defavorizate o șansă în plus la educație, prin dotarea bibliotecilor și organizarea de ateliere creative.
Veniți alături de noi în proiectul Joacă-ți cartea!, o inițiativă care va duce poveștile în bibliotecile comunale și le va da copiilor încredere în forțele și în șansele lor!”, au declarat reprezentantele Asociației De Basm.
Întregul proiect se va derula în jurul a trei teme care se regăsesc în viața de zi cu zi a fiecărui copil și care îi vor defini parcursul în viață: toleranţa, prietenia și încrederea în sine. Proiectul se înscrie în sfera educației prin cultură și este un demers interactiv care îmbină învățarea prin activități practice de tip artistic (scriere creativă, storytelling, tehnici de ilustrație) cu descoperirea și încurajarea abilităților personale, cu analiza critică și opiniile personale, stimulând implicarea, participarea activă a copiilor și dialogul liber.
Primul partener care s-a alăturat acestui proiect este Grupul Editorial ART, care va dona cărți către bibliotecile din cele patru localități.
De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi. Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.
Una dintre prioritățile De Basm o reprezintă difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural. Fie că a fost vorba de participările în caravane – Caravana Nesupusele (2019), ateliere creative și lansări de carte în 39 de localități din România; Caravana De Basm (2020), ateliere în comunități defavorizate, în școli rurale în care învață împreună copii romi și români; Caravana De Basm în Oltenia de sub munte (2021), ateliere de scriere creativă în șase sate din județul Vâlcea – de întâlnirile și dezbaterile din cadrul Festivalului Internațional LittleLIT, menit să conecteze literatura contemporană pentru copii din România la cea internațională, de proiectul de promovare a culturii scrise „Noi facem povești” prin care copii din 18 sate ale României s-au întâlnit online cu scriitori români de literatură pentru copii sau de participarea la târgurile naționale și internaționale de profil, scriitorii Asociației De Basm au căutat cu fiecare ocazie să demonstreze că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care poate sta de drept în cadrul marii literaturi.
***
Proiectul, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.