Texte și pretexte - Invitatul ediţiei este scriitorul şi editorul Adina Kenereş
13 Ianuarie 2018, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
În ediţia din 13 ianuarie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte, prima din an, ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, o memorie subiectivă, una care aparţine generaţiilor de la dubla frontieră a Revoluţiei din decembrie 1989.
Şi nu e vorba doar despre politică, cu toate că politica nu poate lipsi.
Nu, pur şi simplu este vorba despre viaţă, oameni, idei,traume, bucurii, frici, angoase, fantasme, dar şi despre visuri, valori, speranţe şi maturizări. Pretextul? În chip firesc, o carte, volumul scris de Maia Levantini, Cu titlu provizoriu, apărut la Editura Compania din Bucureşti.
Volum de autoficţiune, îngemănînd fragmente din biografia personală cu aspecte reale întîmplate apropiaţilor şi cunoscuţilor, acest fals roman descrie două lumi: cea românească din preajma Revoluţiei (înainte şi după), şi cea americană, a spitalelor de psihiatrie şi a institutelor de cercetare, dar şi a omului de pe stradă, a mentalităţii americane în general.
O abordare comparativă făcută de o femeie care şi-a trăit fiecare jumătate a vieţii în ţări diferite, în România, întîi, apoi în Statele Unite, a doua. O viziune frumoasă, tristă şi ironică, precum e viaţa. Şi la fel de complexă ca aceasta.
Invitatul ediţiei este scriitorul şi editorul Adina Kenereş, de la Compania, care ne va introduce în fabulosul univers al Maiei Levantini şi al lumii ei româno-americane.
Dar vom discuta cu Adina Kenereş şi despre altă carte de autoficţiune, Invitaţi la banchetul de-o viaţă, de Gelu Culea, un fel de Florescu, dar fără competenţe de cafegiu, în schimb cu nesfîrşite poveşti din universul Fondului Plastic românesc ai anilor 1980. Şi poate şi mai talentat în arta povestirii.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria muzicii universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 108 ani avea loc prima transmisiune radiofonică mondială a unui spectacol de operă.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, momentul intitulat Discul şi interpretat de Dem Rădulescu zis şi Bibanu’.
Ilustrare vizuală: Adina Kenereş, imagini din Pittsburgh, Metropolitan Opera, Dem Rădulescu, link you tube spre un fragment din opera Flautul fermecat montată la Metropolitan Opera în 2012:
https://www.youtube.com/watch?v=6s3Vsf9P0hE.