Texte şi pretexte - Invitat Petru Vintilă jr.
28 Octombrie 2017, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 28 octombrie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie printr-un univers istoric din păcate prea puţin cunoscut la noi, cu toate că această dimensiune este una cultivată şi celebrată cu asupra de măsură în marile capitale europene: catacombele urbane.
În speţă, este vorba despre catacombele oraşului Bucureşti, o realitate istorică urbană fascinantă, dar despre care se ştie foarte puţin. Ghid ne va fi la propriu eminentul istoric al artei, totodată scriitor şi artist plastic, Petru Vintilă jr., un cercetător care s-a aplecat cu pasiune asupra dimensiunii subterane a cetăţii lui Bucur. Domnia sa a şi scris un volum-album color şi bilingv, român-englez, intitulat Bucureştiul subpamîntean, apărut în anul 2006.
Uneori, aşchia nu sare departe de trunchi. Acest adagiu se confirmă 100% în cazul lui Petru Vintilă jr., demn fiu al tatălui său, scriitorul şi plasticianul Petru Vintilă. Ca şi înaintaşul lui, „juniorul” s-a consacrat drept un excelent grafician, pictor şi fotograf. În plus, iată, la vîrsta de 62 de ani, debutează cu o strălucitoare carte de ficţiune, Lucia Ferescu sau Steaua dimineţii, subintitulată programatic „pseudoroman”, text apărut la Editura Compania din Bucureşti.
Petru Vintilă jr., fericit cu o minte enciclopedică, dar şi talentat la scris, cultivînd cu rafinament vechi retorici fermecătoare, se dovedeşte un melanj sofisticat între sensibilitatea plastică moştenită de la părintele şi curiozitatea comparatistică bine aşezată pe erudiţie, una primită de la unchiul său, mitanalistul şi istoricul religiilor Victor Kernbach. Acelaşi stil patinat şi aceeaşi perspectivă sublunară se regăsesc şi în discursul acestuia despre catacombele oraşului Bucureşti, tema specială a ediţiei emisiunii noastre din 28 octombrie 2017.
La rubrica dedicată Concursului emisiunii, vă invităm prieteni la o incursiune istorică în Lumea Nouă. În urmă cu 479 de ani lua fiinţă peste Atlantic prima universitate din Lumea Nouă, în America lui Columb, cea numită Sfîntul Toma din Aquino.
Anul este unul important, de aceea se cuvine să-l reţinem, 1538.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, momentul intitulat Şi cu asta ce-am făcut? şi interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.
Ilustrare vizuală: Petru Vintilă jr., coperte, alte imagini cu catacombele Bucureştilor, Universitatea Santo Domingo, Constantin Tănase-Cărăbuş, link you tube spre un scurt documentar DIGI 24 dedicat catacombelor bucureştene:
https://www.youtube.com/watch?v=y2nFRZ153cU.