Texte şi pretexte - Invitat, istoricul Constantin Corneanu
25 Noiembrie 2017, 14:46
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 25 noiembrie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a Rusiei. Pretextul?
În chip firesc, împlinirea la 7 noiembrie a.c. a 100 de ani de la debutul Marii Revoluţii Bolşevice, moment ce a coincis cu asaltul asupra Palatului de la Iarnă de la Petrograd de către comandourile bolşevice conduse de Lenin.
Aşa a început totul, cu o cucerire falsă, gonflată însă prin propagandă şi transformată în eveniment de amploare mondială.
Multe mituri s-au ţesut în jurul bolşevismului. Care este adevărul ‒ sau adevărurile?
La aceste întrebări vom încerca să răspundem cu ajutorul invitatului special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”.
În prezent este muzeograf la Foişorul de Foc. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România.
A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin.
A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu producția de televiziune Balcanii în flăcări.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria naţională, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 153 de ani, la 25 noiembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga Legea instrucţiunii publice, prima lege a învăţămîntului din statul modern român.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, sceneta intitulată Murături şi interpretată de actorii Sanda Toma şi Marin Moraru.
Ilustrare vizuală: Costin Corneanu, imagini ale contextului politic al Revoluţiei Bolşevice, portret Alexandru Ioan Cuza, Sanda Toma şi Marin Moraru, link you tube spre un scurt documentar despre Revoluţia Boşevică din 2017:
https://www.youtube.com/watch?v=cV9G1QUIm7w.