Texte şi pretexte - Avangarda românească, noi perspective
24 Noiembrie 2018, 05:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
În ediţia din 24 noiembrie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere despre avangarda artistică şi literară din România trecutului modern. Ne vom concentra atenţia nu doar asupra perioadei interbelice, ci şi a celei de la finele veacului al XIX-lea, dar şi asupra epocii postbelice.
Despre toate acestea vom discuta cu criticul şi istoricul literar Paul Cernat, invitatul special al emisiunii noastre. Domnia sa a publicat recent volumul intitulat Vase comunicante. (Inter)feţe ale avangardei româneşti interbelice, iar această carte va fi pretextul discuţiei noastre.
Iată ce afirmă autorul: „Chiar dacă, pe anumite direcții, continuă Avangarda românească și complexul periferiei. Primul «val» (2007), cartea de față are nu doar altă compoziție, ci și alte mize.
Ea nu e, nici nu se pretinde a fi o «sinteză» panoramică a avangardei românești interbelice (și a «valurilor» sale succesive).
Nu e nici o diagramă a modernității noastre intelectuale, literare și artistice radicale, deși oferă unele deschideri în acest sens, pe linia caracterului său amfibiu, ambivalent. «Revoluțiile» antiburgheze produse de cultura crizei care definește, deopotrivă, momentul din preajma Primului Război Mondial și, în alt plan, deceniul patru al secolului trecut sînt, uneori, derutant de diverse. O miză particulară a volumului o constituie evidențierea diversității și complexității fenomenului avangardist (nu doar) autohton, a «fețelor» și «interfețelor» sale multiple.”
În cadrul rubricii Respiro sportiv vom vorbi despre ultima ediţiei a Cupei Davis în formatul clasic, aşa cum l-am cunoscut cu toţii. Este vorba despre finala care se dispută între 23 şi 25 noiembrie la Lille, pe arena Pierre Mauroy, între Franţa şi Croaţia.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ al istoriei universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 212 ani, la 24 noiembrie 1806, se năştea la Salford, în Marea britanie, William Webb Ellis.
Acesta este celebru pentru că, potrivit legendei, în anul 1823, în luna noiembrie, în timpul unei meci de fotbal între cadeţii şcolii din orăşelul Rugby, plictisit de ritmul lent în care se juca, a îndrăznit să ia mingea în mînă. Acel gest a fost considerat actul de naştere al jocului modern de rugby.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, schiţa intitulată După gratii şi interpretată de Dem. Rădulescu şi Eugen Cristea.
Ilustrare vizuală: Paul Cernat, foto coperte, imagini ale unor artişti avangardişti români, William Webb Ellis, foto a arenei Pierre Mauroy, Dem. Rădulescu şi Eugen Cristea, link you tube spre un scurt film de ficţiune difuzat în deschiderea Cupei Mondiale la Rugby în 2015:
https://www.youtube.com/watch?v=Z3Mbd9W9u50.