O carte pe zi - Sebastian Junger, Război
23 Mai 2018, 05:00
O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu
Miercuri, 23.05.2018, în emisiunea Intro
Sebastian Junger, Război, traducere de Daniela Mironov-Bănuţă, Editura Corint, Bucureşti
Filmele de război se bucură de amplă simpatie în rîndul publicului masculin. Experienţa dură a conflictului armat, indiferent de epoca istorică avută drept fundal, stîrneşte fascinaţia spectatorului amator de cinema. Dacă mai sînt şi nişte eroi fabuloşi, partizani ai cauzei drepte, atunci succesul poveştii belice este ca şi garantat. Doar că în realitate nimic din ce poate arăta un film de ficţiune ca aspect al frontului nu se compară cu situaţia efectivă din prima linie a beligeranţei. Cînd culoarea roşie aparţine sîngelui real şi nu ketchupului folosit de regizor, iar urletele sînt pricinuite de durerea fizică letală şi nu de talentul actoricesc, perspectiva se schimbă complet. La război realitatea bate oricînd filmul.
Dar o carte cu greu poate face concurenţă războiului prezentat în film. Sînt rare asemenea construcţii literare sau jurnalistice. Însă e dincolo de orice discuţie faptul că lucrarea semnată de jurnalistul american Sebastian Junger, intitulată Război, se califică în cercul restrîns al volumelor dedicate războiului care impresionează şi care rămîn în amintire ca o experienţă foarte puternică. Textul lui Junger este tradus de Daniela Mironov-Bănuţă şi a apărut la Editura Corint din Bucureşti.
Sebastian Junger este editor colaborator al revistelor Vanity Fair şi New York Times, fiind un autor care a cunoscut succesul jurnalistic graţie titlurilor The Perfect Storm şi A Death in Vermont. Curajos pînă la inconştienţă, Junger a petrecut 15 luni într-un avanpost înaintat al armatei americane din Afganistan, adăpost aflat în Valea Korengal, între munţi, înfruntînd moartea, teroarea, angoasa, frica şi lipsurile alături de combatanţii din trupele speciale. Experienţa sa de gazetar de război a fost concretizată ulterior într-un excepţional documentar intitulat Restrepo, după numele unui adăpost fortificat botezat astfel în amintirea unui erou al forţelor speciale americane, adăpost apărat eroic de puşcaşii americani asaltaţi de forţe talibane categoric superioare numeric, dar şi ca motivaţie sau armament. Totodată, însemnările lui Junger dezvăluie un discret şi real dar cu-atît mai impresionant omagiu adus ideii de bărbăţie şi de solidaritatea militară.
Grozăviile războiului, duritatea experienţelor, firescul morţii şi al rănilor care desfigurează, curajul şi solidaritatea, capacitatea de sacrificiu în folosul celorlalţi, inteligenţa tactică şi improvizaţia strategică, toate acestea sînt descrise cu un talent narativ aproape cinematografic de acest mare gazetar de front care este Sebastian Junger. Jurnalistul american ne oferă astfel poate cea mai fidelă oglindă a ccea ce înseamnă situaţia umană limită reprezentată de războiul contemporan.
Foto Sebastian Junger, coperte, din războiul civil afgan, ale trupelor americane staţionate în Afganistan, imagini din Afganistan, link you tube spre o intervenţie a lui Sebastian Junger despre eroismul soldaţilor americani care au lupstat în Valea Korengal:
https://www.youtube.com/watch?v=9_H2d2Z-WRU.