O carte pe zi – Libertate şi adevăr
04 Noiembrie 2018, 06:02
O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu
Duminică, 4.11.2018, în emisiunea Răsfăţ matinal
Eduardo Galeano, Memoria focului, traducere de Alexandru Ciolan, Editura Politică, Bucureşti. Mare gazetar, grafician şi scriitor, uruguaianul Eduardo Galeano, om de stînga, internaţionalist şi patriot, critic al imperialismelor de tot felul şi îndrăgostit de libertatea popoarelor, ne-a dăruit, prin masiva lui carte intitulată Memoria focului, probabil capodopera artei sale literare.
Ce-i drept, şi traducerea lui Alexandru Ciolan, apărută cu oarece vreme în urmă la Editura Politică din Bucureşti, merită o menţiune specială pentru deosebita plasticitate şi desăvîrşita ei cadenţă.
Ambiţionînd să fie o istorie a Americii latine, dar nu una radical factuală, cronologistă şi academică, Memoria focului îmbină măiastru mitologia locală a naşterii, provenită de o parte şi din cealaltă a lanţului Cordilier, scăldată de apele celor două mari oceane, dar şi de apele reci ale sudului argentinian, ca şi de cele fierbinţi ale Golfului Mexic, cu naraţiunile consemnate în epoca postcolumbiană pînă în secolul al XVIII-lea, iar de-atunci pînă în zilele de dinainte de Căderea Zidului Berlinului, dar şi cu cele politice şi ideologice ale epocii inter- şi post-belice.
Minunat scrisă şi mai ales trăită cu intensitate, această pseudo-istorie a pămîntului sud-american e mai curînd o poveste a nefericirii, exploatării, asasinării, desfiinţării şi supravieţuirii unor neamuri care au avut ghinionul să intre în contact cu „superioara” civilizaţie apuseană, zisă şi creştină. Nu este rînd în scrierea lui Galeano care să nu evoce o durere, un abuz, un raptus. Dar peste toate, ceea ce impresionează este pofta de viaţă, vitalitatea, speranţa, energia de a lupta şi de a uita de moarte a acestor oameni binecuvîntaţi de natură şi uitaţi de Dumnezeu. Latino-americanii, că sînt indios, sclavi negri africani, metişi, creoli şi colonişti albi, se dovedesc mereu făpturi optimiste, creative şi generoase, căutînd să suplinească nefericirea de a fi fost obiect al imperialismului spaniol, portughez şi iancheu printr-o veselie debordantă şi un savoir vivre fără pereche pe mapamond.
Fără să fie o ilustrare a unor teze ideologice, altfel radical asumate de autor, Memoria focului constituie o canava policromă a unor evenimente, reale sau doar mitologice, care au configurat destinul unui continent şi al unui fel de a fi în lume.
Foto Eduardo Galeano, coperte, imagini din istoria şi mitologia continentului latino-american, link you tube spre o prezentare a Memoriei focului realizată chiar de autor:
https://www.youtube.com/watch?v=AC1hLEq5UAg.