Azi la Radio România Cultural: O carte pe zi - Gáspár Miklós Tamás, Postfascism şi anticomunism. Intervenţii filosofico-politice
27 Noiembrie 2017, 05:30
Realizator Valentin Protopopescu
Luni, 27.11.2017, în emisiunea Intro
Gáspár Miklós Tamás, Postfascism şi anticomunism. Intervenţii filosofico-politice, trad. de Teodora Dumitru şi Attila Szigeti, Editura Tact, Cluj
M. Tamás, intelectual maghiar de stînga, născut la Cluj şi format la Cluj, azilant politic în Ungaria comunistă a lui Kadár, disident şi în raport cu ideologia liderului budapestan, pentru o scurtă perioadă liberal şi conservator, apoi revenit, pe fondul evoluţiilor social-politice şi economice din Ungaria de după 1989, la matca leftistă, e un personaj sofisticat.
Nu altfel este şi compozita lui carte, Postfascism şi anticomunism. Intervenţii filosofico-politice, tradusă de Teodora Dumitru şi Attila Szigeti şi apărută la Editura Tact din Cluj.
Într-adevăr, eu cred că era nevoie de un volum care să cearnă puţin lucrurile, grav deteriorate de zgomotul şi de bruiajul cacofonic al unui anti-comunism de operetă. La noi, mulţi viteji au răsărit după Revoluţia din 1989.
Mulţi contestatari, rezistenţi şi disidenţi s-au dezvăluit, atît de mulţi, încît ne mirăm şi acum cum de-a fost posibil comunismul într-o ţară atît de profund anticomunistă. Ei bine, cartea lui Tamás, chiar dacă nu tranşează chestiunea, măcar are meritul de a arunca şi alte lumini asupra unui adevăr istoric foarte complex şi chiar complicat.
Volumul este compozit, fiind alcătuit din patru eseuri de înaltă ţinută conceptuală, intitulate Despre Postfascism, Puterea inocentă, Postscriptum la postfascism şi Anticomunism în ziua de azi. Eseurile sînt urmate de trei foarte interesante şi nonconformiste interviuri acordate de autor, intitulate Ungaria înainte şi după căderea comunismului, Stînga şi marxismul în Europa de Est şi Vive la Commune!.
Punctele de vedere formulate de Tamás deranjează, pentru că sînt incomode. Neconfortabile atît pentru dreapta anarhică neoliberală, cît şi pentru cea etnicist-naţionalistă. Neliniştitoare şi pentru stînga birocratizată, mediocratizată şi aglutinînd pervers reflexe neoconservatoare împrumutat de peste gardul separaţiei ideologice.
Sînt numeroase analizele autorului, iar vederile sale beneficiează mereu de o excelentă argumentaţie, ca şi de o bibliografie apuseană şi academică foarte serioasă.
Ce m-a impresionat pe mine e o dublă concluzie. În primul rînd, G.M. Tamás vorbeşte despre o similitudine a situaţiei în toate ţările fostului bloc comunist. El nu este speriat de recurenţa nomenklaturii fostelor partide muncitoreşti, ci de înglobarea acesteia de corporaţiile transnaţionale şi de reţelele de putere organizate de capitalul apusean loco.
În al doilea rînd, filosoful maghiar observă vitalitatea neobosită a capitalului internaţional de a alerga permanent pe glob în căutarea salariilor mici şi a dereglementării juridice, dar şi încetineala cu care munca îşi face traseul mondial pentru a găsi salarii mai mari şi preţuri mai mici. Fireşte, capitalul biruie întotdeauna, şi asta se vede în buzunarul şi depresia fiecăruia dintre noi.
G.M. Tamás, coperte, imagini ilustrând universul cercetat de autor, link you tube spre o dezbatere la care a participat şi autorul pe tema solidaritate şi capitalism:
https://www.youtube.com/watch?v=zh-IAPbTGkc.