O carte pe zi - Bear Grylls, Supravieţuitorii, traducere de Maria Aciobăniţei
07 Iunie 2018, 06:00
O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu
Joi, 7.06.2018, în emisiunea Intro
Bear Grylls, Supravieţuitorii, traducere de Maria Aciobăniţei, Editura Nemira, Bucureşti
Într-o lume postmodernă radical desacralizată, nevoia de eroi este mai mare ca oricînd. De aceea, un personaj, căci e indiscutabil că şi-a cîştigat dreptul să posede un asemenea statut, aşa cum este britanicul Eduard Michael Grylls sau, precum şi-a ales supranumele, Bear Grylls, nu are cum să treacă neobservat.
Fost membru în Forţele Speciale britanice, celebra SAS 21, alpinist care a cucerit Everestul, este omul care a făcut turul Insulelor Britanice în jet ski în decursul unei unice luni calendaristice, care a traversat Atlanticul de Nord într-o barcă pneumatică, care a survolat cu paramotorul Munţii Himalaya şi care a doborît numeroase recorduri de anduranţă şi viteză.
Vedetă de televiziune, Bear Grylls a realizat emisiuni şi seriale vizionate de zeci de milioane de oameni, el fiind şi un autor apreciat, căci a semnat nu mai puţin de 15 volume. Spirit generos, a profitat de statutul său de star mondial pentru a se implica în proiecte umanitare pentru care a colectat milioane de lire sterline dedicate copiilor aflaţi în suferinţă.
Despre „Ursul” Grylls se pot spune multe lucruri. Însă unul singur îl defineşte magnanim: curajul fără hotare. Plecînd de la această supremă calitate a sa, iată că britanicul semnează un excelent volum de istorii excepţionale, intitulat Supravieţuitorii. Cartea a apărut în traducerea semnată de Maria Aciobăniţei la Editura Nemira din Bucureşti şi reprezintă o fascinantă abordare caleidoscopică a unor eroi, de ieri şi de azi, exploratori, militari, alpinişti, sportivi, supravieţuitori şi marinari care au marcat istoria domeniului în care au activat printr-un eroism excepţional, o voinţă ieşită din comun şi un instinct al vieţii aflat mult peste medie. Autorul nostru narează cu nerv şi pasiune povestea unor mari cuceritori, precum Roald Amundsen şi Thor Heyerdahl, dar şi a unor imenşi învinşi, în genul lui George Mallory, Sir John Franklin, căpitanul Scott şi Pete Schoening.
În definitiv, susţine cu dreptate Bear Grylls, diferenţa între cel care reuşeşte şi cel care eşuează într-o încercare supraomenească de depăşire a propriilor limte este uneori atît de mică, ţinînd de factori incontrolabili, încît ar fi nedrept să-i privilegiem pe unii în detrimentul celorlalţi. Ce poate fi mai dureros decît stupefacţia nefericitului căpitan Scott, care a ajuns cu o întîrziere de trei săptămîni la Polul Sud, găsind acolo steagul norvegianului Amundsen?
Despre actele de canibalism ale nefericiţilor rugbişti argentinieni prăbuşiţi cu avionul în Anzi, despre atrocele suferinţe ale atletului american Louis Zamperini, prizonier într-un lagăr militar japonez şi despre multe alte istorii dure, neverosimile şi inumane scrie britanicul Bear Grylls în acest autentic elogiu adus tăriei morale care este volumul Supravieţuitorii, o carte din care cu toţii avem de învăţat.
Foto Bear Grylls, coperte, foto şi imagini ale diferitelor personaje din cartea autorului britanic, link you tube spre un scurt manual vizual de supravieţuire în sălbăticie, marca Bear Grylls:
https://www.youtube.com/watch?v=37wZ2oIzuR4.