O carte pe zi - Guy Rachet, Dicţionar de civilizaţie greacă
04 Mai 2017, 05:00
O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu
Joi, 4.05.2017, în emisiunea Intro
Guy Rachet, Dicţionar de civilizaţie greacă, traducere de C. Littman, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti
Guy Rachet este cunoscut publicului românesc în primul rând graţie celor două volume apărute în 1985 la Editura Meridiane, colecţia „Biblioteca de Artă”, reunite sub titlul Universul arheologiei. Prezentare fastuoasă şi analiză tehnică a unui domeniu ce fascinează, abordarea respectivă l-a impus conştiinţei publice româneşti ca pe un specialist tale quale, însă realitatea este complet diferită. Guy Rachet ţine mai curând de specia aventurierului intelectual, el neavând studii de specialitate şi fiind autodidact, însă unul de amploare, un om care a citit mii de cărţi şi a învăţat meserie de la somităţile arheologiei franceze. El a devenit inclusiv şef de şantier la Villier-le-Duc, săpând acolo pe situl unei extraordinare vile galo-romane.
Guy Rachet a scris zeci de lucrări de ficţiune istorică şi de popularizare arheologică, fiind, din acest punct de vedere, unul dintre cei mai importanţi autori francezi de această factură. Spirit enciclopedic şi minte sintetică de anvergură, grafoman la modul nobil şi excelent stilist, Rachet a redactat impresionantul Dicţionar de civilizaţie greacă, tradus de C. Littman şi apărut la Editura Univers Enciclopedic Gold din Bucureşti.
Instrument de elită, carte care a reuşit să pună ordine într-un imens material documentar, elaborare intelectuală de calibru, volumul menţionat are meritul de a pune laolaltă personaje şi personalităţi, teme, concepte, locuri şi împrejurări istorice ori mitologice care toate au infuzat, structurându-l, imaginarul cultural european. Într-un sens, ceea ce ne propune prolificul autor francez este o viziune sistematică şi personală asupra fabulosului univers elin, unul fundamental pentru ceea ce înseamnă clădirea Europei intelectuale.
De la acropole, agora şi Aristotel, trecând prin Laconia, Lesbos şi Licurg şi sfârşind cu Zaleucos, zeificare şi Zeuxis, un întreg cosmos civilizator şi spiritual îşi deconspiră coordonatele, Rachet mergând până la detaliul cel mai fin şi integrându-l într-o paradigmă de lectură şi interpretare extrem de riguroasă. Istoria, hermeneutica religioasă, argumentaţia filosofică, analiza literară, studiul de caz, abordarea psihologistă, proiecţia mitanalitică, aproape că nu există dimensiune culturală pe care Guy Rachet să o ignore sau să n-o pună la lucru.
Rezultă un instrument intelectual de foarte bună factură, un ghid solid pentru înţelegerea zorilor civilizaţiei europene şi a prelungirilor paradigmatice ale acestora, precum şi o lectură extrem de plăcută, căci, dincolo de stăpânirea perfectă a informaţiilor, autorul nu face economie la stilul plăcut şi agreabil. Din toate aceste motive, Dicţionarul de civilizaţie greacă se citeşte adeseori nu ca o lucrare de ştiinţă serioasă, ci ca un roman de aventuri.
Guy Rachet, coperte, imagini ilustrând universul arheologiei clasice, link you tube spre un scurt curs filmat de arheologie la Mikonos:
https://www.youtube.com/watch?v=sl8BbvOQCH