Născut în România - Scriitorul şi redactorul Adina Kenereş, director al Editurii Compania, Bucureşti
01 Iulie 2018, 06:04
realizator Valentin Protopopescu
Scriitorul şi redactorul Adina Kenereş, director al Editurii Compania, Bucureşti
Tema ediţiei: edituri care conturează un profil cultural naţional reprezentativ pentru specificul literar al prezentului în România: Compania din Bucureşti
Paradoxal, cîştigarea libertăţii politice şi de expresie s-a tradus în România postrevoluţionară cu o îngustare dramatică a fenomenului cultural. Situaţia este tristă, din acest punct de vedere, atît în cinema, cît şi în domeniul editorial. După anul 2000 interesul publicului de la noi pentru literatura străină în traducere a crescut, cumva în detrimentul ficţiunii locale sau al studiilor teoretice. Nu sînt numeroase editurile care au continuat să rişte publicînd autori români, mai ales fără subvenţie ministerială sau sposorizare privată. Una dintre aceste „eroice” case de editură este, fără îndoială, şi Compania din Bucureşti, o editură condusă de scriitoarea Adina Kenereş, cea care a publicat în anii 1980 două extraordinare cărţi de proză, romanul Îngereasa cu pălărie verde şi culegerea de nuvele Rochia de crin.
Prozele sale anunţaseră o altă sensibilitate estetică şi morală în îmbîcsţii anii ai „domniei” ceauşiste tardive. Domnia sa a renunţat să mai scrie pentru a edita cărţi, a pus între paranteze narcisismul scriitorului pentru „a face” cărţi şi scriitori de calitate. Adina Kenereş ne povesteşte despre nobila meserie redactor, despre ce înseamnă să fii editor de carte, despre sarcina imposibilă de a fi editor privat independent în România în perioada postrevoluţionară, precum şi despre regretul de a se fi întors în ţară, lăsînd în urmă o frumoasă carieră la Paris. Iar regretul Adinei Kenereş nu se referă la oameni sau sentimente, ci la dificultatea de a duce o viaţă socială coerentă în România postrevoluţionară. Mintea Adinei Kenereş trăieşte melancolia părăsirii Parisului, dar inima sa este bucuroasă de regăsirea prietenilor de-acasă.
Iar cărţile publicate de Compania reflectă fără doar şi poate o excepţională (şi, din păcate, pe cale de dispariţie) ştiinţă a săvîrşirii de carte, la cel mai înalt nivel occidental, aici, în România.
Foto: fotografii ale invitatei, imagini ale unor cărţi editate la Compania, ale unor autori publicaţi la Compania, link you tube spre episodul lansării unei cărţi scrise de Kiki Skagen Munshi, intitulate Şoapte în Bucureşti:
https://www.youtube.com/watch?v=cGWUYtKEft0.