Azi la Radio România Cultural: Născut în România - Invitat: Nicolae Teleki, medic, profesor şi academician
17 Decembrie 2017, 06:00
Născut în România, duminică, 17.12.2017 RRC 16.00-16.30, realizator Valentin Protopopescu
La fel ca în ediţia de ieri a emisiunii Născut în România, plecând de la ideea de brand cultural românesc, ne vom concentra atenţia asupra unui domeniu de mare tradiţie şi valoare în România: staţiunile şi tratamentul medical balneo-climateric. Invitatul ediţiei este academicianul profesor doctor Nicolae Teleki.
Domnia sa este unul dintre coriferii şcolii naţionale de balneologie, punînd bazele şi dezvoltînd, alături de înaintaşi şi colegi, reţeaua naţională de staţiuni balneo-climaterice, fapt care a sporit prestigiul internaţional al şcolii.
Nicolae Teleki este membru plin al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a fost profesor şi şef al catedrei de „Medicină fizică, recuperare şi balneo-climatologie” din cadrul Universităţii Naţionale de Medicină şi Farmacie „Carol Davila din Bucureşti”, are un titlu de doctor în balneologie la Praga, în Cehoslovacia, obţinut cu distincţia maximă, a fost director al Institutului Naţional de Medicină fizică, recuperare şi balneo-climatologie, a reprezentat România în cadrul IRMA (Asociaţia Internaţională de Medicină de reabilitare) de la înfiinţare pînă în anul 2000 şi a fost de două expert OMS pentru Europa, în 1997, şi pentru Orientul Mijlociu, în 2005.
Nicolae Teleki a semnat sute de articole, studii şi volume pe diferite teme ce fac atingere medicinei fizice, de recuperare şi balneo-fizioterapie, fiind invitat să conferenţieze în Japonia, Statele Unite, Anglia, Franţa, Italia şi Germania.
În ediţia din 10 decembrie a emisiunii Născut în România domnia sa va realiza o analiză a manierei în care s-au dezvoltat staţiunile de la noi în funcţie de elementul şi substratul preponderent. Profesorul Teleki va introduce şi distincţii de ordin istoric, căci au existat evoluţii diferite ale sistemului balnear românesc înainte de al Doilea Război mondial, şi apoi în perioada comunistă. Fireşte, vor exista comparaţii şi cu alte şcoli şi sisteme balneare din Europa şi Statele Unite ale Americii.
Mai mult decît atît, Nicolae Teleki va releva dimensiunea turistică a acestui tip de tratament, subliniind faptul că în prezent nu se mai face distincţia între tratamentul balneo-climateric ca atare şi turismul în zonele în care există asemenea staţiuni cu stabilimente profilate.
Şi poate nu în ultimul rînd, academicianul Teleki va evidenţia proasta managerizare a numeroase staţiuni balneare româneşti în perioada postrevoluţionară, cea în care, sub rezerva reformelor, s-au jefuit şi lăsat în paragină locuri şi instituţii altădată înfloritoare.
Foto Nicolae Teleki, coperte, ilustrînd universul staţiunilor balneo-climaterice din România, link you tube spre un clip video de prezentare a staţiunii balneo-climaterice Băile Tuşnad:
www.youtube.com/watch?v=vzDGjMsTyH8.