Născut în România cu Georgeta Dimisianu
09 Iulie 2018, 06:00
Editura Cartea Românească împlineşte în 2019 o sută de ani.
Este cea mai veche şi mai prestigioasă casă editorială din România, înfiinţată în 1919 prin fuzionarea mai multor edituri şi tipografii la iniţiativa rectorului Universităţii Bucureşti Ion Athanasiu şi a profesorului Ion Th. Simionescu, fost rector al Universităţii din Iaşi.
În 1948 Cartea Românească a fost desfiinţată de regimul comunist. După o perioadă de 22 de ani de absenţă din peisajul editorial, a fost reînfiinţată( în 1970) şi, sub conducerea lui Marin Preda, şi-a recăpătat prestigiul, şi-a consolidat un statut puternic de editor de marcă al scriitorilor români.
Cartea Românească a rămas pînă azi reprezentativă, o carte de vizită semnificativă pentru scriitorii publicaţi aici pentru că a reuşit, uneori cu mari eforturi, să păstreze idealurile fondatorilor ei: promovarea scrisului românesc, a autorilor români consacraţi, dar şi a debutanţilor valoroşi. Se poate vedea de-a lungul anilor că toţi scriitorii importanţi "au trecut" pe la Cartea Românească.
În această primă ediţie dedicată Cărţii Româneşti vorbim despre anii1970, epoca directoratului lui Marin Preda.
Invitata noastră este Georgeta Dimisianu, primul redactor al proaspăt reînfiinţatei edituri, unul dintre cei mai buni editori de carte pe care îi avem. ( ediția din 14 octombrie 2017)
Georgeta Drăghici