Confluențe - E promisiunea pentru minte, inimă și literatură
02 Octombrie 2017, 14:47
Prima zi a fiecărei săptămâni va fi una specială, în noua grilă Radio România Cultural. E promisiunea pentru minte, inimă și literatură, pe care o conține implicit și explicit noua noastră emisiune CONFLUENȚE, difuzată în fiecare luni seara, între orele 20:00 și 21:00.
O promisiune implicită, pentru că ea va fi, de fiecare dată, locul nostru de întâlnire radiofonică, atât cu scriitorii invitați, cât și cu dumneavoastră, dragi ascultători.
Iar promisiunea este explicită, întrucât dialogurile și interviurile reunite aici vor fi situate mereu la confluența poeziei și prozei cu dramaturgia, a eseului și memorialisticii, cu traducerile, istoria, critica și teoria literară. Astfel, rubricile fiecărei ediții urmează a aduna, în matca lor, vocile cele mai reprezentative ale literaturii contemporane de la noi și din întreaga lume.
Scriitori la microfon, Meridiane literare, Dialogul ideilor – acestea sunt cele trei popasuri literare ale CONFLUENȚELOR, o emisiune în care ne propunem să reflectăm viața și lumea literară, susținându-le astfel în ceea ce au mai specific și mai profund de oferit nouă, tuturor.
„Un critic care scrie de 60 de ani – cum fac eu – despre literatură nu mai are bucuria de a se scula în fiecare dimineață să scrie. Ei, Creangă mi-a redat această bucurie, într-un mod miraculos.” va declara primul invitat la microfonul ediției inaugurale a Confluențelor, seniorul criticii contemporane, academicianul EUGEN SIMION.
„You have to be an adventure to be a poet. You have to be the Colombus of your own spirit. You have to got into the unknown. You have to ask more questions than you have answers.” ne spune scriitoarea TESS GALLAGHER, împărtășindu-ne câteva experiențe fecunde din existența sa literară, între care și prietenia cu poeta și traducătoarea Liliana Ursu. O vom asculta pe Tess Gallagher citind câteva poeme din recent apăruta sa antologie „Pulberea de aur a teilor”.
„Scriitorii și artiștii, în general, au încercat să exploateze această simultaneitate și acest globalism al expresiei literare din cuprinsul blogurilor, site-urilor și rețelelor de socializare, care, înainte, nici măcar nu puteau fi concepute.” susține DANIEL CRISTEA-ENACHE, directorul fondator al revistei on-line „Literatura de azi”, într-un interviu despre tipurile de platforme destinate dezbaterii literare.
Constantin-Cristian Bleotu, Oana-Georgiana Enăchescu și Eugen Lucan – realizatorii seratei literare de luni, intitulată CONFLUENȚE, adică locul unde ne dăruim, unii altora, cu generozitate, un ceas de reflecție literară și armonie interioară – vă doresc audiție plăcută!