Acolade - SACRUL ȘI PROFANUL (II)
12 Aprilie 2017, 12:48
ACOLADE 12 APRILIE 2017 – SACRUL ȘI PROFANUL (II)
Ediția din 12 aprilie 2017 a emisiunii ACOLADE vă pregătește lăuntric, atât cât se mai poate astăzi, pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Ea încearcă să reamintească faptul că valorile culturii nu se pot despărți de valorile creștine.
Învierea este un eveniment radical și invizibil pentru întreaga umanitate creștină, o resurecție pentru tezaurul de trăire individual și colectiv al celor care mai cred în Ființa divină. Sărbătoarea Paștilor ne învață că „nicio bucurie nu există fără ca umbra Crucii să nu se profileze în spatele ei. Dar, dincolo de Cruce, se înalță Bucuria.” (Emmanuel Carrère – „Le Royaume”)
Oaspeții noștri merg, în intervențiile lor din emisiunea ACOLADE, pe această înțelegere a relației dintre om și Dumnezeu, a sărbătorii ce dezvăluie sacrul în lumea profană, a vitalității pe care câmpul semantic al sărbătorii o mai păstrează prin cuvânt, prin logos.
Rostirea la microfon a cuvântului invitaților este una adaptată vremurilor noastre, vremuri în care pregătirea pentru sărbătoare înclină balanța mai mult înspre material, comercial, pragmatic, în defavoarea unei bune re-așezări spirituale, ce ar echilibra ființa umană. Pledoaria pe care o veți regăsi în convorbirile ACOLADELOR e îndreptată către ideea de a nu uita să batem și la poarta făgăduinței lui Dumnezeu, pentru binele nostru spiritual.
Astfel, într-o primă secvență a emisiunii, Părintele Profesor universitar DUMITRU PINTEA de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din București ne limpezește și ne deslușește semnificațiile Învierii Domnului, printr-o măiestrită hermeneutică pascală. „Praznicul Învierii, al Paștelui este axul central al credinței creștine și adună în el semnificația tuturor celorlalte praznice” ne va spune Părintele Profesor Dumitru Pintea.
A doua parte a emisiunii este consacrată dialogului cu BOGDAN TĂTARU-CAZABAN, cercetător științific la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, dialog pe marginea lucrării „Sacrul și profanul” a lui Mircea Eliade (de la apariția căreia se împlinesc, în 2017, 60 de ani).
La rubrica „Essentialia”, în mod firesc, ne vom ocupa de analiza etimologică a cuvintelor a învia-înviere.
Vom încheia ACOLADELE cu câteva note de lectură din revistele „Tabor” și „România literară”. Nu uităm, în ultimul minut al emisiunii, întrebările pentru concurs, la care ne puteți răspunde pe adresa acoladeliterare@yahoo.ro.
Oana-Georgiana Enăchescu vă dorește audiție plăcută!