Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română - 55 de ani de la înființare
13 Iunie 2019, 15:54
Călătorie în jurul lumii - Realizator Magdalena Tara
Dragoș Nelersa - Președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, Directorul Editurii Familia
Alexandru Andy - "Ridicarea lui Crișan” - Dan Schlanger - actor, regizor, producător - Președintele Bucharest Jewish Film Festival
Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română a fost întemeiată în anul 1964 la Tel Aviv și are ca scop promovarea creației literare a scriitorilor Israelieni de limbă română.
Obiectivul statutar al Asociației Scriitorilor (ASILR) este promovarea creației literare și apărarea intereselor și drepturilor scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Scopul organizației este prezervarea limbii și culturii române în paralel cu apropierea și asimilarea limbii ebraice.
Fondatorii ASILR au fost: Shaul Carmel, Solo Har, dr. Joseph Campus, Teșu Solomovici și M. Rudich - care a fost ales președinte.
ASILR are în componența ei scriitori, critici și oameni de cultură originari din România.
Din anul 2011, ASILR produce și difuzează anual revista IZVOARE, o antologie a celor mai bune lucrări ale anului anterior. Revista IZVOARE adresează subiectele care frământă și interesează scriitorii israelieni moderni: Holocaustul, viața și asimilarea emigranților români în Israelul frământat de conflictul israelo-arab, dar mai ales artele și cultura care înfloresc în Israel.
ASILR participă la târguri internaționale de carte ținute în Israel și România. Autorii au realizate și publicații bilingve ca de exemplu: româno-franceze sau româno-ebraice, care oferă o idee despre literatura noastră, nevorbitorilor de limbă română.
ASILR organizează anual diferite conferințe și manifestări de dezbatere și promovare a literaturii, precum și concursuri literare. ASILR decernează premii anuale celor mai bune creații: proză, poezie, critică și reportaj. Cel mai important eveniment anual al asociației este festivitatea de decernare a premiilor "Omul Anului - Cartea Anului".