A murit scriitoarea Doina Jela
26 Martie 2025, 16:48
Jurnalista, traducătoarea şi scriitoarea Doina Jela a murit la vârsta de 74 de ani.
Puteți să ascultați interviul realizat de Georgiana Petrache cu scriitoarea Doina Jela despre relația cu Monica Lovinescu, pornind de la volumul Jurnal esențial, publicat de Editura Humanitas în Anul Centenar Monica Lovinescu.
Doina Jela despre Monica Lovinescu: „S-a simțit toată viața vinovată, toată viața”
Doina Jela a fost invitată în emisiunea „Vorba de cultură” în perioada 1-5 mai 2023. Puteți să ascultați înregistrările pe site-ul radioromaniacultural: Vorba de cultură: 1-5 mai 2023
Doina Jela a fost autoarea unui mare număr de eseuri, recenzii, cronici, interviuri, apărute în reviste ca „România literară”, „Tomis”, „Arta”, „Amfiteatru”,„Familia”, „Contemporanul”.
În anul 1995, publică romanul „Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist” la Editura Humanitas. Acesta este răsplătit cu premiul de onoare pe anul 1996 de către Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton.
Volume publicate: „Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist”; „Telejurnalul de noapte”; „Această dragoste care ne leagă”; „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar” (carte ecranizată de Lucian Pintilie în „După‑amiaza unui torționar”); „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”; „Afacerea Meditaţia Transcendentală” (în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu); „Reuşeşti sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”; „Ungaria 56, Revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist” (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu); „O sută de zile cu Monica Lovinescu”; „Oleg Danovski. Omul, artistul, legenda”; „Villa Margareta” (roman); „Efectul fluturelui” (roman); „Pe cont propriu. Jurnal (1989-1995)”.
A făcut traduceri din limba franceză, a participat la volume colective, a semnat articole în cele mai importante publicații culturale. A coordonat colecțiile Procesul comunismului de la Editura Humanitas și Actual de la Curtea Veche Publishing. A publicat în colecția Istorie a Editurii Corint.