Urmele abandonului: cazul copiilor abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate – InterActiv, 18 mai
17 Mai 2018, 12:39
Mihai, un tânar de 24 de ani, cu o evoluție profesională remarcabilă în domeniul IT, cu o prezență plăcută, educat, cultivat, se adresează unui cabinet de psihoterapie acuzând dificultăți de relaționare sociale și intime. În terapie povestește că părinții lui i-au oferit toate condițiile materiale și educaționale, dar că prețul a fost plecarea lor în străinătate pe când Mihai avea 11 ani.
Încă din anii 1990, mulți români au văzut în oportunitatea de a munci peste granițe singura șansă de a avea un trai mai bun. Au lăsat tot și au plecat. Chiar dacă familia rămânea în urmă, oamenii s-au gândit că vor reuși să-și împlinească visurile și apoi să fie bine pentru toți cei de-acasă. Copiii au fost lăsați în grija bunicilor sau a altor rude rămase în țară, iar familia a funcționat prin intermediul telefonului, a vizitelor ocazionale, a internetului, a cadourilor. Anii au trecut, copiii de atunci sunt tineri adulți, iar efectele abandonului încep să se simtă acum. Atacuri de panică, anxietate, depresie – probleme venite ca din senin, apar ca urmare a abandonului suferit în copilărie. Nu este o regulă, însă, oricâte condiții materiale ai avea, abandonul emoțional lasă urme greu de șters.
La interActiv vorbim despre "urmele abandonului" – vineri, 18 mai, în direct, la Radio România Cultural, orele 23 – 24. Invitatul Danielei Vasile este Gabriel Pîrcălabu, psiholog clinician, doctorand al Universității din București. Vă așteptăm să participați în direct. Numerele de telefon: 021 311 12 40, 021 319 05 05. Adresa de email: interactiv.psi@gmail.com.