Ultima zi a summitului N.A.T.O. 2018 (Bruxelles)
13 Iulie 2018, 08:58
Pe data de 12 iulie a.c. a avut loc ultima zi a summitului N.A.T.O.
A fost o zi deosebit de încărcată cu evenimente imediat după sosirea delegaţiilor.
Dimineaţa , Secretarul General al N.A.T.O. Jens Stoltenberg a ţinut o conferinţă comună de presă cu preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko şi mai apoi cu preşedintele Georgiei, Giorgi Margelashvili.
Referitor la Ucraina, Secretarul General al N.A.T.O. a declarat: ”N.A.T.O. este ferm în sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi condamnăm puternic anexarea ilegală a Crimeei. În Ucraina de est situaţia rămâne serioasă. Cu repetate violări ale încetării focului şi drepturilor omului în fiecare zi. Şi Rusia are o responsabilitate specială. Trebuie să-şi retragă trupele şi sprijinul său pentru militanţi în Ucraina. Apreciem profund contribuţiile Ucrainei către N.A.T.O.”
La întâlnirea cu preşedintele Georgiei, Secretarul General N.A.T.O. a declarat:
”Sunt zece ani de la prima întâlnire a Comisiei N.A.T.O.-Georgia. În acest timp, parteneriatul nostru a devenit tot mai apropiat. Relaţia N.A.T.O. cu Georgia este unică. Sunteţi unul dintre cei mai importanţi parteneri operaţionali ai Alianţei. Susţinem pe deplin aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei. Georgia va deveni un membru al N.A.T.O.”.
Preşedintele american Donald Trump a ţinut o conferinţă senzaţională de presă invitând pe jurnalişti să pună întrebări şi a răspuns neobosit la numeroase probleme ridicate, într-un mod ferm dar şi cu umor, după caz. Referitor la preşedintele Rusiei Vladimir Putin, preşedintele Trump a declarat că nu îl vede nici prieten, nici duşman, dar competitor.
Preşedintele României Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă la care a abordat chestiuni legate de N.A.T.O. dar şi probleme interne, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
Referitor la N.A.T.O. preşedintele Klaus a declarat” În ansamblu, postura NATO a fost întărită la acest summit. Avem o serie de rezultate frumoase, atât în ceea ce privește structurile de comandă, la nivelul NATO general, cât și trupele alocate și, în final, și aici revin la ceea ce v-am promis, sesiunea foarte specială – banii. Știți că în 2014 s-a decis ca, în principiu, până în 2024, alocările naționale pentru apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare țară în parte. România, de exemplu, a ajuns la 2%, încă de anul trecut, și alte țări au ajuns la o performanță similară. Pentru România, anunțul este simplu, noi suntem la 2% și ne menținem acest nivel.”
Un eveniment important l-a constituit ceremonia de semnare de către Secretarul General al N.A.T.O. Jens Stoltenberg a invitaţiei de aderare la N.A.T.O. a guvernului de la Skopje în prezenţa prim-ministrului Zaev Zoran.
Au mai ţinut conferinţe de presă preşedintele Poloniei Andrzej Duda, preşedintele Franţei Emmanuel Macron, preşedintele Georgiei, Giorgi Margelashvili, prim-ministrul Canadei Justin Trudeau, prim-ministrul Irakului Haider Al-Abadi şi prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras.
Un alt aspect important al summitului N.A.T.O. de la Bruxelles, a fost evenimentul special N.A.T.O. Engages, care s-a desfăşurat într-o locaţie aflată aproape de centrul de presă internaţional. N.A.T.O. Engages a reprezentat o posibilitate de dialog constructiv şi interactiv între liderii generaţiei actuale şi cele viitoare pentru o introspectivă asupra problemelor noi de securitate şi a mijloacelor prin care N.A.T.O. se poate adapta la ele. Acesta a fost organizat de către consorţiul format din Atlantic Council, German Marshall Fund (GMF), Munich Security Conference (MSC), şi Women in International Security (WIIS) în parteneriat cu N.A.T.O.
Corespondent: Tatomir Ion-Marius Foto credit: Tatomir Ion-Marius