Scanarea cu raze cosmice a dezvăluit un mormânt grecesc aflat sub orașul Napoli
23 Mai 2023, 15:05
Cercetătorii au folosit o tehnică de scanare puternică care poate pătrunde prin roci și pereți mult sub suprafața pământului. Tehnologiile de ultimă oră sunt tot mai des folosite de arheologi care pot astfel să cerceteze cu ajutorul scanărilor „non-invazive” care se bazează pe razele cosmice pentru a detecta situri antice, cum ar fi un mormânt grecesc care a fost găsit recent sub Napoli, Italia, potrivit LiveScience.
Deși existența acestor locuri de înmormântare era cunoscută anterior, nimeni nu a reușit – până acum – să ajungă la ele. Folosind o tehnică de scanare similară celei cu raze X care utilizează raze cosmice producătoare de muoni pentru a detecta spații deschise și a le vizualiza ca imagini 3D, cercetătorii au putut viziualiza și la 33 de metri sub suprafața orașului, pentru a găsi mormintele. Camera subterană descoperită se pare că a fost construită în timpul secolului al VI-lea î.Hr. Cercetătorii italieni și japonezi spun că scanarea cu particule subatomice numite muoni le permite să pătrundă mult mai adânc decât ar putea cu raze X și să detecteze obiecte dincolo de pereți și roci. Deoarece muonii se împrăștie în spațiul deschis, volumul, traiectoria și fluxul lor pot fi măsurate de un detector de particule foarte sensibil. Tehnici similare au fost folosite de ScanPyramids, o inițiativă trans-continentală care a descoperit în luna martie un tunel ascuns sub Marea Piramidă din Gizeh.
Cercetătorii au îngropat instrumentul într-o pivniță din apropiere, la 59 de picioare sub pământ, care era chiar mai adâncă decât mormintele. Echipa a înregistrat activitatea muonilor timp de o lună; un exces deosebit de dens de muoni a indicat prezența unei cavități dreptunghiulare, camera funerară. Din păcate, tehnica nu a reușit să dezvăluie conținutul camerei.
Napoli modern a înlocuit Cumae, prima colonie greacă antică din Italia continentală, începând din anul 650 î.Hr. Acolo unde se află acum orașul Napoli a existat o necropolă elenistică, precum și temple și un forum complet cu sisteme antice de canalizare.