Repere spirituale: Daniela Rei Vișan în dialog cu Lucia Ionescu
14 Octombrie 2018, 06:00
” Omul este o plantă a cerului, nu a pămîntului și prin rădăcina din cer - INTELECTUL se leagă de universul superior și divin al armoniei celeste”.
Platon -Timaios
În cele 40 de minute ale emisiunii Repere spirituale de duminică- 14 octombrie 2018 vă propunem un parcurs simbolic către originile celește ale omului. Alături de Lucia Ionescu vom analiza câteva momente de cumpănă din istoria filosofiei și a artei din ultimele două secole, momente ce au influențat semnificativ istoria mentalităților și nu numai.
Iată câteva teme pe care vi le propunem:
Care sunt valorile omului contemporan?
Care este modelul uman promovat de mass-media, de politicieni sau de sociologi?
În ce măsură procesul de globalizare influențează profunzimea psihicului uman?
Care este amprenta ideologiilor și strategiilor globalizante asupra identităților culturale, religioase.etnice?
Cât de mult a fost modificat comportamentul uman de viteza tot mai mare ce ne domină ritmul vieții?
Cât mai înțelegem noi, locuitorii unui secol grăbit, din mesajul filosofiei antice sau medievale?
Cine sunt îndrumătorii de astăzi ai copiilor noștri?
Ce repere etice, culturale, spirituale sunt promovate în anii din urmă și de către cine?
În ce măsură ADEVĂRUL, BINELE, DREPTATEA, FRUMOSUL sunt recunoscute și prețuite de formatorii de opinie ai societății contemporane?
Câți dintre noi își mai amintesc de Kant și de celebrul său mesaj : ”Cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine”...
Am devenit poate captivi propriilor capricii sau iluzii despre libertate?
Duminică 14 octombrie, de la ora 22,20 Lucia Ionescu ne va vorbi și despre volumul lui Luc Ferry -Apprendre a vivre, apărutîn Franța în 2006 și tradus rapid în 25 de limbi. Filosofia este prezentată de Luc Ferry ca o modalitate concretă de ”a-ți salva pielea” atunci când lumea se va rostogoli.
Mesajul se apropie de concepția antichității grecești, unde filosofia era percepută ca o pregătire pentru moarte. Desigur nu în sensul împuținat pe care îl conferă viziunea materialistă asupra lumii, ci mai degrabă ca o posibilitate de apropiere de divinitate, după trecerea Marelui Prag.
Pentru iubitorii de FRUMOS, Lucia Ionescu ne propune o călătorie în Belgia la Muzeul Regal din Bruxelles dar și la catedrala Notre Dame din Anvers. Picturile lui Bosch, ale lui Pierre Paul Rubens dar și sculpturile lui Jean Fabre-în special lucrarea intitulată Omul cu CRUCEA în mână reprezintă posibilități complementare de exprimare a mesajului creștin la distanță de câteva secole.
Tot duminică de la ora 22,20 la Radio România Cultural vom discuta despre posibilitatea activării unei a cincea dimensiuni, prin care Universul ne recunoaște și ne îngăduie să înțelegem noi și noi fărîme din infinitatea sa.