Primele cinci opriri ale Caravanei Centenarul Încoronării Peste 1.500 de spectatori pe urmele vizitelor regale din Iași, Bicaz, Putna, Rădăuți și Suceava
16 Mai 2022, 14:02
În perioada 12 - 15 mai, proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării a ajuns în primele cinci localități (Iași, Bicaz, Putna, Rădăuți și Suceava) din cele aproape 30 care își propun să marcheze traseul vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927).
Peste 1.500 de spectatori au participat la proiecțiile și discuțiile cu rol educativ care au avut loc în Moldova, Neamț și Bucovina, în prezența ambasadorilor proiectului și a oficialităților locale.
Lansat la Iași pe data de 12 mai, proiectul este organizat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României.
Opririle Caravanei nu sunt întâmplătoare. Așa cum nici localitățile vizitate de Familia Regală nu erau alese întâmplător. Ele aveau legături istorice și, mai ales, simbolice cu elementele românismului și în special cu figura emblematică a voievodului moldovean Ștefan cel Mare.
Așadar, după lansarea de la Iași, primele proiecții și discuții cu rol educativ din cadrul proiectului au avut loc la Bicaz, Putna, Rădăuți și Suceava, acolo unde veneau adesea membrii Familiei Regale a României, fie pentru a-și găsi refugiul, fie pentru a vizita localitățile din zonă.
„La intrarea în sate ne întâmpinau țărani călare. Pretutindeni, primiri foarte frumoase și foarte pitorești, zonă minunată, foarte împădurită, meri și liliac încă în floare”, relata în jurnalul său Regina Maria.
„Au fost cinci lecții de istorie pe viu, în locuri care pulsează de istorie și care ne amintesc de Regalitate. Suntem generația care trăiește Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Noi ne-am propus să marcăm acest moment istoric de o importanță aparte prin această caravană, care înseamnă film și discuții cu nume mari din lumea cinematografiei și istoriei. Rolul educativ al acestui proiect, care nu întâmplător a început la Iași, a fost atins în aceste prime cinci opriri ale caravanei. Elevii, cadrele didactice și oficialitățile din Neamț și Bucovina ne-au mulțumit și au participat la acest exercițiu de pedagogie a memoriei. Mulțumim Primăriei Municipiului Iași, pentru că face posibil ca acest proiect cultural-educativ să ajungă în toate cele 27 de localități” - Andrei Giurgia, manager de proiect.
Evenimentele din Neamț și Bucovina au fost organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Vineri, 13 mai, pe marele ecran de la Casa de Cultură Bicaz a rulat „Maria - Inima României” (producător executiv John M. Florescu), în prezența istoricilor Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene și a oficialităților din zonă.
„Istoria Bicazului este strâns legată, pe vecie, de existența Regalității” - Nicolae Sălăgean, Primarul Orașului Bicaz.
„În Neamț, și dacă te împiedici de o piatră descoperi istorie. Așadar, dragi elevi, fiți atenți la tot ce vă înconjoară. Citiți zidurile bisericilor, citiți tot ceea ce găsiți pe mormintele sau pe crucile eroilor și veți descoperi istoria adevărată. Trăiască Regalitatea!” - Elena Preda, inspector școlar pentru disciplina „Istorie”.
„(...) Regina Maria a venit la Bicaz ca să se rupă de o lume care i s-a părut falsă. A căutat aici, la Bicaz, liniște. Și, mai mult decât atât, a renunțat la hainele de regină, s-a îmbrăcat în costum popular și a spus că va da jos acel costum popular doar când România va fi din nou victorioasă” - istoricul Nicolae Pepene, la Casa de Cultură din Bicaz.
Sâmbătă, 14 mai, spectatorii din Putna și Rădăuți au avut parte de lecții de istorie interactive. Cu 5 sau mai multe minute de istorie pe scenă și pe marele ecrane. A rulat documentarul semnat de Camelia Csiki: Ora Regelui: 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris și Memorialul durerii. Regele Ferdinand I - Întregitorul de țară (realizator Lucia Hossu Longin).
„Oricum s-ar așeza România, ea se resetează în raport cu acest spațiu sacru, care pentru noi românii și, mai ales, pentru noi bucovinenii, este Putna” - Hrenciuc Daniel, Inspector Istorie.
La Rădăuți a fost despre elevii pasionați de istorie, care scriu istorie. La Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi l-am cunoscut pe Cosmin Țugui, elev în clasa a XII-a E, care s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie, ce se va desfășura în orașele americane New York și Princeton.
Performanța sa este o premieră, întrucât Cosmin este primul elev din România care participă la această competiție. Înaintea proiecției de film din cadrul Caravanei Centenarul Încoronării, elevul a fost premiat și a amintit în discurs de Regele Întregitor.
„Personalitatea cadru pe care o celebrăm astăzi - Regele Întregitor Ferdinand cel loial spunea într-un discurs de-al său: «Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește în ea. Cred că spre asta ar trebui să ne îndreptăm și noi»” - elevul Cosmin Țugui.
Premierea a avut loc în prezența istoricului Adrian Cioroianu. „A vorbi despre Regalitate nu înseamnă că propunem idei monarhice sau republicane. Regele Ferdinand și Regina Maria nu sunt despre Monarhie sau Republică, ei sunt despre istoria noastră. Când vorbim despre ei, vorbim despre propria noastră istorie. Indiferent că suntem republicani sau mornahiști... Când vezi coroana Reginei Maria, când vezi coroana de oțel a lui Ferdinand, nu se poate să nu fii impresionat. Această Monarhie care nu a vrut să-și facă o coroană de aur pe fruntea regelui, pentru că așa cum spune Carol I: «Noi nu ne-am cumpărat independența cu aur, ci am câștigat-o pe câmpul de luptă»” - istoricul Adrian Cioroianu.
Primele cinci opriri ale Caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria s-au încheiat cu o întrebare pe care a adresat-o politologul Daniel Șandru la Colegiul Național „Ștefan cel Mare" Suceava: „Cum ar fi arătat România astăzi dacă Monarhia ar fi continuat să rămână ca formă de guvernământ? (...) îmi spun adesea că poate am fi arătat altfel. De la modul în care ne îmbrăcăm, la modul în care locuim, de la modul în care relaționăm unii cu alții până la modul în care ne arătăm indiferența față de simbolurile statului român”.
Elevii colegiului au vizionat documentarul Români care au schimbat lumea - Regina Maria (realizator: Camelia Csiki).
În toate localitățile prin care a trecut Caravana, publicul a putut admira expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), care prezintă momente cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria se desfășoară în perioada mai-octombrie 2022 și marchează Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina pe plan cinematografic, pornind pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), împreună cu specialiști din lumea cinematografiei și istoriei. Scopul caravanei este acela de a stimula comunitatea în vederea consumului de produse culturale și de a intensifica dialogul intercultural, cu precădere pe tema Regalității.
Organizator: Asociația Artis
Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României
Partener: Primăria Municipiului Iași
Partener educațional: Universitatea „Petre Andrei” Iași
Partener cultural: Ateneul Național din Iași
Cu sprijinul: Dacin Sara
Susținut de: Noir
Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Asociația Studenților Jurnaliști
Parteneri media: Agerpres, RFI România, Radio România Cultural, Historia, Adevărul, TVR Iași, TVR Moldova, VIVA FM, Radio Iași, Radio HIT, Radio Europa Liberă, Suplimentul de Cultură, Zile și Nopți, Revista Ateneu, MovieNews, Inoras.ro