Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Elena Cuza – un model de bunătate, înţelepciune şi modestie

17 Iunie 2020, 06:04

Miercuri, 17 iunie, se împlinesc 195 de ani de la naşterea Elenei Cuza, cunoscută şi ca Elena Doamna, descendentă a familiei Rosetti şi soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Elena Rosetti s-a născut la Iaşi, la 17 iunie 1825, fiind fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescu (1796-1846) și a Ecaterinei Rosetti-Solescu (Catinca), fata logofătului Dumitrache Sturdza din Miclăușeni și sora boierilor cărturari Constantin Sturdza și Alexandru Sturdza.

Primii ani de viaţă i-a petrecut la moșia părinților de la Solești, în Vaslui, alături de cei trei frați: Constantin (1827-1885), Dumitru (1830-1903) și Theodor (1837-1923) și de sora Zoe (1833-1858).

A primit, sub supravegherea mamei, o educaţie aleasă dar severă, învățând de timpuriu limbile germană și franceză.

La împlinirea vârstei de şapte ani, își continuă studiile particulare, cu guvernante și profesori străini, la moșia de la Șcheia a unchiului său Constantin Sturdza, împreună cu copiii acestuia și ai altor rude apropiate.

În anul 1840, s-a stabilit la Iaşi, unde va pătrunte, încet-încet, în cercurile din înalta societate. Într-un astfel de context, îl va cunoaște pe Alexandru Ioan Cuza, cu care se va căsători înainte de a împlini 19 ani, la 30 aprilie 1844. După ce s-au căsătorit, ei s-au stabilit în modesta casă a părinților lui Cuza, Ion și Sultana, din Galați.

Cronicile vremii menţionau faptul că rar se poate întâlni o astfel de opoziţie de caractere între soţi: Elena era retrasă, cumpătată, stângace și puțin timidă, lipsită de încredere în forțele proprii şi cu puternice complexe de inferioritate, în schimb Cuza era total opus ei. Chiar în aceste condiţii, cu un soţ nestatornic şi infidel, cartofor şi fumător înrăit, cei doi soţi aveau să păstreze pe parcursul căsătoriei lor, relaţii de respect.

În anul 1848, Moldova și Țara Românească au fost cuprinse de febra revoluțiilor. Revolta moldovenilor a fost suprimată repede, dar în Țara Românească revoluționarii au preluat puterea și au guvernat în timpul verii. Tânărul Cuza a participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru Unirea Principatelor. Ca urmare înclinațiilor liberale manifestate în timpul episodului moldovenesc, Cuza devine prizonier, iar soţia sa timidă și aparent lipsită de încredere în sine, a dovedit o extraordinară energie, inițiativă și hotărâre în demersul de a-şi elibera soţul, primind audienţă şi sprijin în acest demers de la consulul britanic Cuninghan.

Cuza ajunge la Viena, alături de soţia sa, de unde revine, un an mai târziu, în timpul domniei lui Grigore Ghica.

În 1858, Cuza a fost numit ministru de război și a reprezentat orașul Galați în divanul ad-hoc de la Iași, prin toată activitatea sa politică, susținând continuu unirea Moldovei și Țării Românești.

Unirea Principatelor Române a avut loc prin unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească, fiind strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Elena Cuza devenea Prima Doamnă a României, însă, la îndemnul soțului, pentru a nu se expune intrigilor, ea va pleca, în anul 1860 la Paris.

Cuza nu i-a răspuns la numeroasele scrisori pe care soţia i le expedia şi, din nefericire, nici nu i-a asigurat sumele de bani necesare pentru a putea duce un trai decent la Paris. Cu toate acestea, la Paris, Elena va acorda o mai mare atenţie aspectului ei exterior, s-a îmbrăcat cu mai multă grijă şi a căpătat gusturi sofisticate, a citit intens, fiind mult mai bine informată asupra problemelor politice şi sociale ale vremii.

În acest timp, în viaţa lui Cuza intrase Elena Maria Catargiu-Obrenović, o doamnă de la curte, fiica cea mare a lui Costin Catargiu și mama viitorului principe al Serbiei, Milan.

La mijlocul anului 1862 însă, Elena Cuza revine în ţară, pentru a-şi prelua îndatoririle publice. Va contribui, cu modestie, la opera reformatoare a Domnului Unirii, cu un rol hotărâtor asupra adoptării Legii instrucțiunii publice, asupra situației precare a țărănimii, fiind o susținătoare energică a înfăptuirii reformei agrare.

De asemenea, după vizita realizată în iulie 1862 la spitalele civile și la micul stabiliment pentru orfani înființat de dr. Carol Davila, va susţine energic construirea unei clădiri care să ofere adăpost și educație copiilor abandonați și fără posibilități.

Astfel, la 18 iulie 1862, a fost emis decretul de înființare a azilului pentru a cărui construire Elena Cuza a donat „suma de 1.000 de galbeni din caseta sa particulară”.

La 29 iulie 1862, în cadrul unei ceremonii, a fost pusă piatra de temelie a stabilimentului care va purta numele „Azilul Elena Doamna”, prima mare acţiune cu caracter umanitar din țara noastră.

De aici înainte, Elena Cuza se va dedica acțiunilor caritabile, lucrând, mai apoi, la Iași, ca infirmieră la spitalul „Caritatea”.

A patronat numeroase baluri de caritate, a prezidat dineuri, a oferit sprijin financiar tinerelor talente şi a răspândit în societate din convingerile sale despre rolul femeii în societate.

În planul vieţii de familie, însă, Elena Cuza a suferit enorm din cauza faptului că nu i-a putut oferi lui Cuza un principe moştenitor, însă avea să-i adopte pe cei doi fii ai soţului său, rezultaţi de relaţia acestuia cu Maria Obrenovici – Alexandru Ioan Cuza (1862 – 1889) și Dimitrie Cuza (1865 – 1888) – cărora le-a acordat întreaga sa atenție, ocupându-se de educația lor și înconjurându-i cu o afecțiune maternă deosebită.

De asemenea, Elena a acceptat să-şi crească nepoţii, după decesul surorii sale, Zoia Lambrino.

Regimul instituit de Cuza după 2 mai 1864 avea să provoace nemulțumirea liberalilor radicali, care ulterior au făcut front comun cu conservatorii, slăbind poziția domnitorului.

Cuza avea să fie silit să abdice în februarie 1866, iar după două zile, acesta, împreună cu soția, amanta și cei doi fii, a părăsit Bucureștiul călătorind spre Viena, via Brașov.

Se spune că organizatorii loviturii de stat din 1866 au plănuit astfel lucrurile încât să îl surprindă pe Cuza în pat cu Maria Obrenovici – cu complicitatea acesteie, se pare – , însă conspiratorii au avut grijă să protejeze apartamentul Elenei Cuza şi camerele copiilor, dând ordine stricte ca acestora să nu li se întâmple ceva neplăcut.

Cuza avea să-şi petreacă restul vieții în exil, locuind la Paris, Viena și Wiesbaden,

soţia sa împărtăşind cu stoicism soarta soțului detronat, chiar dacă acesta continua să se întâlnească prin diferite hoteluri cu amanta.

Se poate spune că anii de exil sunt cei mai fericiţi din viaţa Elenei, fiindcă a reuşit să-i câştige respectul lui Cuza, chiar dacă nu şi dragostea, l-a îngrijit cât a fost bolnav, în ultima perioadă a vieţii lui.

Alexandru Ioan Cuza a încetat din viață la 3/15 mai 1873, la Hotelul Europa din Heidelberg, la vârsta de 53 ani, ca urmare a unei puternice răceli, fiind suferind însă și de o boală mai veche (astm) precum și de unele tulburări ale ficatului și inimii. Soţia sa se afla la căpătâiul său, în vreme ce Maria Obrenovici lua parte la un bal, la Viena, ca doamnă de onoare a împărătesei Augusta, soţia Kaiserului Wilhelm I.

Elena Doamna i-a păstrat soţului ei memoria cu un devotament deosebit.

Şi-a petrecut ultimii ani de viață la Piatra Neamț, consacrându-se activitaţilor de binefacere şi vieţii monahale.

Ea s-a bucurat, în timpul vieţii, de simpatia împăratului Napoleon III şi a împărătesei Eugenia, a prietenilor apropiaţi ai soţului ei, a lui Carol I, Ferdinand şi a Mariei.

La aniversarea unei jumătăţi de veac de la Unirea Principatelor, în 1909, i s-au adresat omagii din toate colţurile ţării, mulţumindu-le tuturor “în numele lui Alexandru Ioan Cuza”.

La doar câteva luni, la 2 aprilie 1909, Elena Cuza a trecut la Domnul, fiind înmormântată la Solești, locul în care a copilărit.

Şi-a dorit ca la moartea sa slujba să fie ţinută de un singur preot, fără fast, fără funeralii naţionale, doar săracii să fie cei care îşi luau rămas bun de la ea.

de Razvan Moceanu - RADOR

Final de ianuarie la Opera Națională București, cu o dublă reprezentație: Don Giovanni de Mozart
Istorie-filozofie-psihologie 28 Ianuarie 2025, 07:07

Final de ianuarie la Opera Națională București, cu o dublă reprezentație: Don Giovanni de Mozart

  În săptămâna 27-31 ianuarie 2025, Opera Națională București a programat o dublă reprezentație a operei Don...

Final de ianuarie la Opera Națională București, cu o dublă reprezentație: Don Giovanni de Mozart
DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Istorie-filozofie-psihologie 24 Ianuarie 2025, 05:00

DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită...

DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Institutul Italian de Cultură din București comemorează Ziua Memoriei printr-un spectacol de teatru la București și Cluj
Istorie-filozofie-psihologie 23 Ianuarie 2025, 10:40

Institutul Italian de Cultură din București comemorează Ziua Memoriei printr-un spectacol de teatru la București și Cluj

Cu ocazia Zilei Memoriei, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din...

Institutul Italian de Cultură din București comemorează Ziua Memoriei printr-un spectacol de teatru la București și Cluj
Muzeul Național Cotroceni - deschis pentru public pe 24 ianuarie
Istorie-filozofie-psihologie 19 Ianuarie 2025, 08:46

Muzeul Național Cotroceni - deschis pentru public pe 24 ianuarie

Muzeul Național Cotroceni va fi deschis pentru public în data de 24 ianuarie 2025, cu prilejul aniversării a 166 de ani...

Muzeul Național Cotroceni - deschis pentru public pe 24 ianuarie
Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani
Istorie-filozofie-psihologie 30 Decembrie 2024, 00:22

Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani

Cel mai longeviv președinte american, Jimmy Carter , care a ajuns președintele SUA în urma contextului marcat de...

Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani
PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO
Istorie-filozofie-psihologie 08 Decembrie 2024, 11:12

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO

Prima slujbă în catedrala restaurată a avut loc duminică, la ora 10:30 (ora locală).

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO
Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu
Istorie-filozofie-psihologie 06 Decembrie 2024, 20:54

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu

La mai bine de cinci ani de la tragicul incendiu care a devastat Notre-Dame de Paris, catedrala se pregătește, în...

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu
1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Istorie-filozofie-psihologie 01 Decembrie 2024, 06:00

1 Decembrie – Ziua Naţională a României

La data de 1 Decembrie , începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României . În 1918,...

1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:03 - 10:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru