Născut în România – SCRISORI DE PE FRONT, sâmbătă la Radio România Cultural
08 Decembrie 2018, 06:00
Volumul Scrisori de pe front de Mirela Florian, publicat de Ed. Martor, reunește mărturii și documente care scot la iveală fața nevăzută a Primului Război Mondial. În cele 400 de pagini găsim fotografii, scrisori și cărți poștale, jurnale și însemnări de pe front, memorii ale preoților militari, dar și mărturii cutremurătoare ale prizonierilor, reunite în capitolul intitulat Mai multe feluri de a muri.
Sunt voci din acea vâltoare infernală care a fost războiul, cum scrie Filip Florian în prefață. O carte rară, o carte a omenescului desăvârșit, a nimicurilor care fac viața și războiul.
În decembrie 2015, Mirela Florian, cercetător la Muzeul Țăranului Român, a lansat un apel către toți cei care mai aveau prin sertare mărturii păstrate din timpul Marelui Război. Totodată, autoarea a căutat documente în biblioteci, arhive și colecții particulare și, astfel, a adunat zeci de scrisori, jurnale, cărți poștale și fotografii.
Munca asta cu sute şi sute de pagini vechi a însemnat pentru mine o adevărată călătorie inițiatică, prin cufundarea într-o atmosferă sumbră, de plumb, mărturisește Mirela Florian. Am descoperit o realitate pe care nu mi-o puteam imagina. De exemplu, sublocotenentul Ioan Marinescu descrie cum a fost obligat să privească la execuția a peste o sută de soldați români, care pentru a scăpa de front se împușcaseră singuri în brațe.
Iar prizonierii erau desculți, fără haine, fără așternut și înveliș, fără căldură, în barăci de scânduri putrede unde intra vântul și zăpada.
Descoperim în acest volum dimensiunea tragică a războiului, dar și detalii care spulberă unele mituri și clișee din manualele de istorie.
Cartea Scrisori de pe front stă la baza unui spectacol de teatru regizat de Vlad Massaci, o producție a Teatrului Mic din București.
Realizator Dana Pitrop
Puteți asculta aici interviul cu Mirela Florian