Libertatea interioară – Introspecții, duminică, 12 decembrie 2021, ora 18.30
10 Decembrie 2021, 15:06
Când vorbim despre libertate, ne raportăm, în mod obișnuit, la ceea ce ne este permis sau interzis din afară, la liniile trasate de societate, de familie sau de tradiție. Vorbim despre cât de mult suntem lăsați să ne manifestăm cum dorim, vorbim despre contexte, structuri și autorități care ne constrâng sau ne oferă libertăți. Cu toate acestea, sentimentul de a fi liber este în strânsă legătură și cu granițe mai puțin vizibile, cum ar fi cele date de temeri de tot felul, de prejudecățile pe care ni le-am fixat în timp sau de obiceiuri de care ni se pare că nu ne putem lipsi. Ce înseamnă libertatea interioară și cum o putem câștiga? – discutăm în emisiunea Introspecții, duminică, 12 decembrie, de la ora 18.30, în direct, la Radio România Cultural. Invitată: Gabriela Romaneț, psihanalist, membră a Societății Române de Psihanaliză. Realizator Daniela Vasile
Adesea confundat cu anularea sau ridicarea interdicțiilor sau cu manifestul identitar “de a face ce vreau”, conceptul de libertate pare prins între libertinaj și egoism.
Starea de a fi liber să gândești și să vorbești despre ce îți trece prin minte este pentru unii oameni extrem de greu de realizat, iar pentru alții o invitație la agresivitate verbală, folosind cuvintele ca pe veritabile arme de distrugere.
Libertatea interioară, așadar, presupune un cadru, un set de norme și reguli prin intermediul cărora se protejează integritatea fizică și morală a propriei persoane sau a oricărei persoane. Decalogul, codul bunelor maniere, codul Bushido, Carta Drepturilor Omului sunt câteva exemple de cadre etice.
Ca să ajungem să fim liberi interior, avem nevoie să creștem.
(Gabriela Romaneț)