Idei în nocturnă. Pagini de Istorie:Generalul de Gaulle, ultimul dintre giganți. Invitat,prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, Ambasadorul Românieie la UNESCO
18 August 2020, 06:37
marți 18 august 2020, Radio România Cultural (21.10- 22)
Realizator, Dan Manolache.
”Fără păstrarea mândriei naţionale, Franţa nu mai există.”
Sunt multe cuvinte frumoase, sunt multe fraze meșteșugit construite dar efectul lor asupra cititorului, asupra ascultătorului, este în mod decisiv influiențat de personalitatea celui care le-a scris sau pronunțat. Cuvintele citate îi aparțin generalului Charles de Gaulle, marele om politic pe care îl vom evoca în această seară și venind de la el, merită să le privim cu luare aminte. Asta pentru că așa cum titra o prestigioasă revistă franceză, de Gaulle a fost ”ultimul dintre giganți” iar dacă vorbește despre ”mândrie națională”, o face cu îndreptățirea celui care a contribuit forte mult ca aceasta să fie redată Franței în timpul și după Cel de al Doilea Război Mondial.
Le General Charles de Gaulle lance l'appel aux Francais a la radio BBC a Londres le 18 juin 1940 --- speech of General Gaulle on the radio in London june 18, 1940 to call french people to resistance
Primul său demers care a contribuit la această trezire a spiritului național grav afectat de capitularea Franței în fața Germaniei naziste a fost credem celebrul apel din 18 iunie 1940, aceeași zi în care în 1815 Napoleon pierdea bătălia de la Waterloo. Iată câteva fragmente: ,, Tancurile, avioanele, tactica germanilor i-au surprins pe comandanții noștri în așa măsură, încât i-a dus acolo unde au ajuns astăzi.
Dar oare s-a spus ultimul cuvânt? Speranța trebuie să dispară? Înfrângerea este definitivă? Nu!
Credeți-mă pe mine, care vă vorbesc în cunoștință de cauză și vă spun că nimic nu este pierdut pentru Franța. Aceleași mijloace care ne-au înfrânt pot aduce într-o zi victoria.
Căci Franța nu este singură! Ea nu este singură! Nu este singură! În spatele ei are un vast Imperiu. Ea poate face bloc cu Imperiul Britanic care controlează mările și continuă lupta......
Acest război nu se limitează la nefericitul teritoriu al țării noastre. Acest război nu s-a terminat odată cu bătălia din Franța. Acest război este un război mondial....
Eu, generalul de Gaulle, acum la Londra, invit pe ofițerii și soldații francezi care se află sau se vor afla pe teritoriu britanic cu sau fără arme, pe inginerii și pe muncitorii specialiști în industriile de armament care se află sau eventual se vor afla oe teritoriul britanic, să ia legătura cu mine.
Orice s-ar întâmpla, flacăra rezistenței franceze nu trebuie să se stingă și nu se va stinge.”
Așadar vom evoca în acestă seară biografia unuia dintre cei mai străluciți fii ai Franței, generalul De Gaulle. Vom vorbi despre educația sa, despre participarea la Primul Război Mondial, despre concepțiile sale de modenizare a armatei care, din păcate, nu au fost luate în considerare, vom vorbi despre Franța Liberă și rolul ei în redarea mândriei naționale încercatului popor francez în timpul războiului, după 1940.
Vom vorbi de asemenea despre rolul generalului de Gaulle în recostrucția economica, politică și morală a Franței postbelice.
Să amintim doar că la 4 octombrie 1958 a fost proclamat cea de a V-a Republică al cărei personaj principal a fost. Mulți consideră că această a V-a Republică a fost creată pe măsura anvergurii sale și că nu ar mai corespunde desfășurărilor politice și nici ”staturii” liderilor de astăzi.
Iată doar cîteva dintre reflecțiile lui care, credem, îi și definesc politica:
- „Când vreau să știu ce gîndește Franța mă întreb pe mine însumi.”
- ”Am încercat să scot Franţa din noroi. Dar se întoarce la greşeli şi la mizerii. Nu pot să-i împiedic pe francezi să fie francezi.”
- A guverna înseamnă întotdeauna a alege dintre mai multe dezavantaje.
- Ţi-am auzit părerile. Nu sunt în concordanţă cu ale mele. Decizia este luată în unanimitate. – Îi respect doar pe cei care mi se împotrivesc, dar nu-i pot tolera.
– Cum poţi guverna o ţară care are 246 de varietăţi de brânză?
– Marii lideri întotdeauna şi-au regizat reacţiile.
– Este Europa, de la Atlantic la Urali, care va decide soarta lumii
- Gloria li se oferă doar celor care au visat întotdeauna la ea.
Vom aborda în emisiunea pe care vă invităm să o urmăriți și alte aspecte esențiale ințelegerii acestei complexe personalități.
Vom vorbi, de pildă, despre războiul din Algeria, depre relațiile Franței vremii sale cu Germania dar și cu embrionara Comunitate Europeană, Cu NATO, cu SUA și desigur cu România. Ne vom referi firește și la posteritatea sa.
Vom evoca una dintre cela mai mari personalități ale vieții politice mondiale în anul în care Franța și numai ea marchează 130 de ani de la nașterea sa, jumătate de secol de la dispariție și 80 de ani de la celebrul apel din 18 iunie 1940.
Fiți alături de noi!