Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Remember, Regele Mihai I!
15 Mai 2018, 06:27
marţi 15 mai 2018, ora 21.10
Realizator Dan Manolache.
Remember, Regele Mihai I!
Au trecut câteva zile de la 10 mai, Sărbătoarea Regalitătii. Au fost desigur evenimente care n-au reamintit semnificaţia zilei dar, marele absent a fost, în acest an, Majestatea sa Regele Mihai, plecat dintre noi la 5 decembrie 2017. Ceremoniile ce au urmat au fost momente de emoţie naţională, de regăsire a identităţii prin raportare la un simbol al identităţii şi unităţii românilor.
Simplul fapt că Regele era contemporanul nostru, dădea cred o altă strălucire Sărbătorii, îi adăuga o altă profunzime. Ne-am gândit de aceea ca în emisiunea din această seară, să vă invităm la o reîntâlnire de suflet cu fostul nostru Suveran, cincizeci de minute de recurs la ….meditaţie.
Pentru aevoca personalitea Regelui Mihai vom folosi înregistrări păstrate în fonoteca secţiei de Istorie Orală a Radioului. Veţi pitea asculta vocea Regelui dar şi voci ale unor participant la evenimente istorice petrecute în perioada 1944- 1947. Intre ele, actul de la 23 august dar şi „greva regală”, singurul protest al unui Şef de Stat din centrul şi estul Europei faţă de instaurarea comunismului ce vor rămâne legate de numele său.
Vom evoca de asemenea şi momentul abdicării forţate de la 30 decembrie 1947, vom asculta sau reasculta cuvinte rostite de Suveran, depre România de astăzi şi despre felul în care îi vedea viitorul.
Vorbeam despre necesarul recurs la ....meditaţie. Am avut şansa să fim conteporani cu Regele Mihai. Cum am folosit această şansă?
L-am auzit vorbind în Parlamentul României la 10 mai 2011.
„.... politica este o sabie cu două tăișuri- spunea atunci Regele- Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.”
Şi adăuga „Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice.”
Vorbe înţelepte, rostite cu simplitate de o mare personalitate a romanilor dar şi a Europei. O personalitate care prin educaţie, demnitate şi măsură ne poate fi, măcar de acum înaine, model.