Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Războaiele Statelor Unite ale Americii. Invitat, Sorin Antohi
13 Aprilie 2021, 07:03
Ideea acestei emisiuni a apărut când, în urmă cu puțină vreme, declarând doliu național în memoria celor 500.000 de victime americane ale pandemiei de Covid-19, președintele Joe Biden spunea că acest flagel a răpus mai mulți americani decât au făcut-o toate războaiele în care a fost angrenată țara sa. Programarea ei în această săptămână se leagă de împlinirea a 160 de ani de la declanșarea Războiului Civil, singura confruntare militară desfășurată pe pământ american de la proclamarea independenței SUA, la 4 iulie 1776 și până astăzi.
Războiul Civil s-a purtat între Statele Confederate ale Americiii structură secesionistă formată în perioada 1860- 1861, mai întâi din șapte apoi din unsprezece state din sud care au părăsit Uniunea. Motivul principal a fost respingerea de sudiști a politicii federale de abolire a sclaviei promovate de președintele Abraham Lincoln, câștigătorul alegerilor din 1860.
Confruntările au început la 12 aprilie 1861 atunci când forțele confederate au atacat postul militar federal Fort Sumter din Carolina de Sud. Președintele a răspuns prin mobilizare generală și a ordonat readucerea statelor rebele în rândul Uniunii. Au urmat patru ani de război necruțător ce a făcut un mare număr de victime mai ales din cauza modului în care a fost purtat, în maniera tradiționala a confruntărilor din secolul al XVIII-lea, dar cu armamentul infinit mai perfecționat al secolului al XIX-lea. A fost un război câștigat, după cum se știe de unioniști, care a născut cel puțin trei eroi, generalii Grant și Lee și președintele Lincoln, dar nu a reușit să refacă pe de-a-ntregul unitatea SUA, unele diferențe de opinie și resentimente menținându-se până în zilele noastre. Dificultatea reconcilierii a fost evidentă încă de la început.
În primul său discurs, ținut după obținerea celui de-al doilea mandat, Lincoln spunea „Nu cu răutate, ci cu dragoste față de toți semenii, cu tăria în tot ce este drept pe care ne-o dă Dumnezeu pentru a vedea ceea ce este drept, să ne străduim să ducem la bun sfârșit lucrarea; să închidem rănile țării; să ne îngrijim de cel care a suferit în luptă, de văduva lui și de orfanul lui... să facem tot poate duce la o pace trainică între noi și cu toate națiunile și de care să ne bucurăm.”
Nu a mai putut însă să-și pună în practică politica fiind asasinat în aprilie 1865, atunci când întruchipa speranțele marii majorități a cetățenilor americani.
Revenind la subiectele pe care le vom discuta pe parcursul emisiunii, vom stărui firește asupra Războiului de Secesiune, dar vom urmări, desigur în evocări succinte expansiunea teritoriilor colonizate din actualul spațiu al celui mai puternic stat din lume, pornind de la prima așezare europeană permanentă fondată de spanioli în Florida în 1565, Sf Augustin, și de la cea fondată de Compania Londoneză la Jamestown în Virginia în 1607 și ajungând pâna la statul care numără astăzi aproximativ 330 de milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 9.826.630 kmp.
Primilor colonii li s-au adăugat altele apoi au fost cumpărate Louisiana de la Franța (1803), Florida de la Spania (1819), Alaska de la Rusia (1867). Semnificative expansiuni s-au produs în urma câștigării războaielor cu Spania (1846-1848) când în componența SUA intră Texas, New Mexico și California și 1898, când sunt anexate Filipinele, Puerto-Rico, Guam și se instituie controlul asupra Cubei și Insulelor Hawai.
În trecerea în revistă a conflictelor militare la care a participat, chiar decisiv, armata americană vom aminti firește cele două războaie mondiale, dar și conflictele de mai mici dimensiuni care le-au urmat pe fundalul Războiului Rece. Ne referim desigur la războiul din Coreea, la cel din Vietnam și, mai aproape de zilele noastre, la intervențiile din Afganistan, Golf și Irak.
Vorbind însă despre războaie nu ne vom limita însă doar la cele „clasice”. Vom acorda un spațiu însemnat conflictelor, de idei și nu numai, care macină și separă societatea americană de astăzi. Vom vorbi în context despre sintagme folosite uneori exagerat, alteori fără a li se atribui sensul corect cum sunt „corectitudine politică”, „neomarxism”, sau chiar „libertate”, „drepturile omului” etc, etc, în numele cărora, mai precis al unei ințelegeri subiective a sensului lor s-a pornit o cel puțin ciudată luptă cu... istoria.
Vă invităm așadar să ne ascultați cu speranța că veți găsi interesantă incursiunea noastră în trecutul, dar și în actualitatea politică a unei țări a cărei evoluții ne interesează pe toți.
Emisiunea Idei în nocturnă - Pagini de Istorie o puteți asculta marți, 13 aprilie 2021, la Radio România Cultural, de la ora 21.10 la 22.00.
Realizator Dan Manolache
Fotografiile au fost preluate de pe site-ul Wikipedia.