Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă.Pagini de Istorie: Paisprezece decenii de la proclamarea, de Parlament, a Regatului României. Invitat, dr. Narcis Dorin Ion, director general Muzeul Național Peleș

23 Martie 2021, 06:12

La 14/26 martie 1881, Camera Deputaţilor şi Senatul, în unanimitate, au proclamat România Regat (Monitorul Oficial nr. 60 din 15 martie 1881),

"Articolul I. România ia titlul de Regat. Domnitorul ei, Carol I, ia pentru sine şi pentru moştenitorii săi titlul de rege al României.

Articolul II. Moştenitorul tronului va purta titlul de principe regal".

Vom evoca evenimentul în emisiunea din această seară însă vom extinde discuția noastră la înfățișarea unei schițe de portret a României în perioada în care în fruntea ei s-au aflat primii doi Regi, Carol I și Ferdinand I. Va urma desigur și o a doua emisiune în care vom vorbi despre domniile lui Carol al II- lea și Mihai I și ne gândim ca perioadă posibilă, lunile mai-iunie.

Mai întâi însă câteva precizări lămuritoare. Prima întrebarea ar fi desigur de ce Regatul nu a fost proclamat imediat după ce, în 1878, Congresul de la Berlin a oficializat independența României câștigată prin bravura armatei noastre în luptele cu trupele turcești pe câmpurile de bătălie din sudul Dunării. Ei bine, pentru a evita complicații externe, s-a optat pentru o politică prudentă. Primul pas a fost făcut la 9/21 septembrie 1878 când, prin decizia Consiliului de Miniştri, domnitorul a luat titlul de Alteţă Regală, titulatură folosită pentru prima dată la 8/20 octombrie 1878. Noul titlu a fost recunoscut de Austro-Ungaria, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Rusia, fiind oficializat la 13/25 octombrie 1878. Al doilea pas a fost făcut doi ani mai târziu când Primul ministru I.C. Brătianu a obținut acordul Berlinului și Vienei. De menționat că din partea celorlalte mari puteri nu exista nicio opoziție.

În aceste condiții, rezolvarea problemei devenea o chestiune strict internă dar... nu mai puțin complicată. Asta din pricina eternelor înfruntări politice între conservatori și liberali care, și în acest caz, voiau să câștige fiecare pentru partidul său cât mai mult capital politic. Cu toate acestea, consensul s-a realizat relativ repede și astfel pasul decisiv a fost făcut. La 28 februarie/12 martie 1881, Vasile Boerescu i-a adus la cunoştinţă lui Carol, dorinţa guvernului de a proclama România ca Regat la 8/20 aprilie 1881, ziua de naştere a domnitorului, iar la 14/26 martie 1881, după o ședință furtunoasă, Camerele Parlamentului au votat în unanimitate proclamarea Regatului.

Vom încheia această scurtă prezentare a emisiunii noastre prin câteva tușe menite a contura portretele celor doi regi care vor fi personaje principale și vom folosi mai cu seamă opiniile unor contemporani.

Regele Carol I

Va fi fost Carol I pe potriva imaginii pe care regina Elisabeta o asocia purtătorului puterii regale? "Tronul este o slujbă grea, credea Carmen Sylva, trebuie să fii şi far şi port şi ancoră şi stâncă şi încă multe altele, şi pentru toate acestea tot nu ai decât o viaţă şi o putere. Dar când ai ajuns la sfârşit şi ţi se recunoaşte astfel ceea ce ai încercat să fii, atunci poţi închide ochii în linişte, atunci poţi să spui că viaţa a fost foarte frumoasă. Dacă e cu putinţă, trebuie să fii totdeauna impersonal, să nu urăşti, să ierţi totdeauna, să fii totdeauna liniştit şi credincios datoriilor tale."

Un alt contemporan, I.G. Duca, om politic de mare suprafaţă, dar şi un scriitor de exceptie, îl caracteriza astfel: “Regele Carol n-a fost nici un incapabil, nici un om de geniu, nici un lipsit de personalitate, dar nici un domnitor cu însușiri excepţionale... dacă vom cântari calităţile şi defectele acestui Rege, dacă punem în cumpănă ce ne-a dat şi ce nu ne-a dat, nu putem nega că, în lipsa unei domnii cu adevărat mari, el ne-a asigurat totuşi o domnie folositoare... de fapt sub domnnia lui carul statului a fost dus de alţii, când s-a nimerit să fie oameni mari a mers bine, când l-au condus politicieni mai neîndemânatici a stat pe loc, s-a înnămolit. Pe Regele Carol însă l-au călăuzit intenţii curate, un sincer dor de bine şi o nobilă concepţie a datoriei sale către poporul roman”.

În testamentul său, subliniind că în întreaga domnie s-a condus după deviza „Totul pentru ţară, nimic pentru mine”, Carol I scria: “Mulţumesc din suflet tuturor celor care au lucrat cu mine şi care m-au servit cu credinţă. Iert acelora care au scris şi au vorbit în contra mea, căutând a mă calomnia sau a arunca îndoieli asupra bunelor mele intenţiuni. Trimiţând tuturor o ultimă salutare, plină de dragoste, rog ca şi generaţiile viitoare să-şi amintească din când în când de acela care s-a închinat cu tot sufletul, iubitului său popor, în mijlocul căruia el s-a găsit aşa de fericit. Pronia cerească a voit ca să sfârşesc bogata mea viaţă. Am trăit şi mor cu deviza care străluceşte în armele României: „Nihil sine Deo!”

Regele Ferdinand I

Atunci când, la 10 octombrie, pe tronul României se urca Ferdinad I, ţara se afla într-un moment de cumpănă. „Marele război” începuse în august, iar Regele Carol se exprimase, pe bună dreptate, că dacă învingătorii nu puteau fi cunoscuţi, învinşii vor fi cu siguranţă... neutri. Armata era însă nepregătită, sentimentele românilor mergeau alături de Franţa şi Anglia, dar se manifestau cu reticenţă la adresa alianței cu Rusia. Tocmai această alianţă, dar şi vechiul tratat încheiat de România cu Austo-Ungaria şi Germania, alimentau o fragilă opoziţie la angajarea noastră în război alături de puterile Antantei. Cum era noul Rege? Afăm de la remarcabilul om politic I.G. Duca, deopotrivă înzestrat, așa cum spuneam, și cu darul scrisului. „Avea o viziune limpede asupra realităţii, cunoştea oamenii, vorbea limba latină şi limba elină la perfecţie, vorbea de asemenea cu uşurinţă, pe lângă germană şi română, limba engleză, franceză şi chiar rusească. Îl interesau deopotrivă muzica modernă şi cea clasică. Se ocupa cu priceperea unui specialist de botanică. Era greu să-l surprinzi cu vreo chestie privitoare la armată... Din nenorocire, incontestabilele sale însuşiri erau neutralizate printr-o cumplită lipsă de voinţă şi iniţiativă”. Şi totuşi, în momente decisive, Regele Ferdinand şi-a învins timiditatea obişnuită. Un astfel de moment a fost intrarea României în război alături de Antanta, hotărâtă în celebrul Consiliu de Coroană ţinut la Cotroceni la 14/27 august 1916, la doar doi ani după evocatul moment al urcării pe tron. În deschiderea lui, subliniind că „m-am învins pe mine”, Regele cerea sprijinul tuturor oamenilor politici în a susţine hotărârea luată de suveran şi de guvern de a angaja ţara în război. O mare lecţie de patriotism, de fermitate, de clarviziune politică este răspunsul, consemnat tot de I.G. Duca, pe care Ferdinand i l-a dat lui P.P. Carp care îi reproşa că deşi face parte dintr-o dinastie germană trage sabia împotriva ţării sale de origine.

Avem în acest răspuns, esențializat, modul în care Regele își înțelegea misiunea, dar și atașamentul pentru poporul său „Nu cunosc interesele Dinastiei, nu cunosc decât interesele Ţării. În conştiinţa mea, aceste interese se confundă... Deoarece, mai presus de toate, să ştiţi domnule Carp că dinastia mea este română! Românii nu au adus aici pe unchiul meu, Regele Carol, ca să întemeieze o dinastie germană la Gurile Dunării, ci o dinastie naţională şi revendic pentru Casa mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredinţat-o“.

Este fireşte imposibil să enumerăm măcar momentele în care personalitatea Regelui şi-a pus amprenta asupra istoriei României. Vom menţiona doar trei înfăptuiri: realizarea unităţii naţionale, reforma agrară din 1921 şi Constituţia din 1923.

Domnia Regelui Ferdinand a fost o perioadă fastă pentru ţară dar, paradoxal poate, contribuţia sa la obţinerea acestor izbânzi militare, diplomatice, economice sau democratice a fost de foarte multe ori minimalizată sau chiar de-a dreptul trecută cu vederea. Este poate cea mai grăitoare ilustrare a faptului că, de multe ori, românii nu ştiu să-şi preţuiască valorile.

De aceea, în apărarea posterităţii unui mare Rege, vom încheia cu o subtilă caracterizare a personalităţii sale desprinsă din minunatul eseu pe care I.G. Duca l- a intitulat „Mâinile”.

„Din mâna Regelui Ferdinand se degaja şi o notă specifică de intelectualitate, nu numai de searbădă şi plastică eleganţă. Era întotdeauna pentru mine, când lucram cu El, o adevărată plăcere estetică să urmăresc mişcările acestei mâini când răsfoia o carte sau când venea în contact cu vreun obiect de artă. Dintr-o dată ea îţi trăda toată rafinata şi variata cultură ce se ascundea sub îndoita învăluire a modestiei fireşti şi a invincibilei timidităţi a primului rege al României întregite. Dintr-o dată, fără voie, îţi apărea desluşită fineţea intelectuală şi adâncile cunoştinţe ale omului, atâta vreme nesocotit de o societate prea obişnuită să judece cu superficialitate şi prea lesne ispitită să proclame reputaţii nedrepte.”

Vă invităm așadar să urmăriți o emisiune despre Regat, Regalitate, Regi și Țară, marți 23 martie 2021, la Radio România Cultural (21.10-22.00).

Realizator Dan Manolache

Fotografiile au fost preluate de pe site-ul Muzeului Național Peleș.

Final de ianuarie la Opera Națională București, cu o dublă reprezentație: Don Giovanni de Mozart
Istorie-filozofie-psihologie 28 Ianuarie 2025, 07:07

Final de ianuarie la Opera Națională București, cu o dublă reprezentație: Don Giovanni de Mozart

  În săptămâna 27-31 ianuarie 2025, Opera Națională București a programat o dublă reprezentație a operei Don...

Final de ianuarie la Opera Națională București, cu o dublă reprezentație: Don Giovanni de Mozart
DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Istorie-filozofie-psihologie 24 Ianuarie 2025, 05:00

DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită...

DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Institutul Italian de Cultură din București comemorează Ziua Memoriei printr-un spectacol de teatru la București și Cluj
Istorie-filozofie-psihologie 23 Ianuarie 2025, 10:40

Institutul Italian de Cultură din București comemorează Ziua Memoriei printr-un spectacol de teatru la București și Cluj

Cu ocazia Zilei Memoriei, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din...

Institutul Italian de Cultură din București comemorează Ziua Memoriei printr-un spectacol de teatru la București și Cluj
Muzeul Național Cotroceni - deschis pentru public pe 24 ianuarie
Istorie-filozofie-psihologie 19 Ianuarie 2025, 08:46

Muzeul Național Cotroceni - deschis pentru public pe 24 ianuarie

Muzeul Național Cotroceni va fi deschis pentru public în data de 24 ianuarie 2025, cu prilejul aniversării a 166 de ani...

Muzeul Național Cotroceni - deschis pentru public pe 24 ianuarie
Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani
Istorie-filozofie-psihologie 30 Decembrie 2024, 00:22

Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani

Cel mai longeviv președinte american, Jimmy Carter , care a ajuns președintele SUA în urma contextului marcat de...

Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA, a murit la vârsta de 100 de ani
PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO
Istorie-filozofie-psihologie 08 Decembrie 2024, 11:12

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO

Prima slujbă în catedrala restaurată a avut loc duminică, la ora 10:30 (ora locală).

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO
Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu
Istorie-filozofie-psihologie 06 Decembrie 2024, 20:54

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu

La mai bine de cinci ani de la tragicul incendiu care a devastat Notre-Dame de Paris, catedrala se pregătește, în...

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu
1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Istorie-filozofie-psihologie 01 Decembrie 2024, 06:00

1 Decembrie – Ziua Naţională a României

La data de 1 Decembrie , începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României . În 1918,...

1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
04:30 - 06:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru