Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: O privire asupra Rusiei de astăzi
28 Septembrie 2021, 06:04
marți 28 septembrie 2021, ora 21.10- 22
Invitat, conf. univ. dr. Armand Goșu. Realizator, Dan Manolache.
În ediția din această seară a emisiunii vom reveni la discuția despre un subiect întotdeauna de interes pentru noi, Rusia. Vom porni dee la conținutul unei excelente lucrări„Rusia, o ecuație complicată”, apărută la Editura Polirom a lucrării „Rusia, o ecuație complicată” semanată de unul dintre cei mai competenți și subtili analiști ai politicii marelui nostru vecin de la Răsărit, dl. Armand Goșu, care revine la microfonul Paginilor de istorie.
Vom încerca pe parcursul celor 50 de minute ale emisiunii să definim profilul politic al Rusiei de astăzi pornind, desigur, de la trecutul ei, subliniind elementele de regim democratic care i-au marcat, mai mult sau mai puțin, istoria. În context vom vorbi despre rolul și puterea instituțiilor prezente astăzi în peisajul său politic. Accente speciale vom atribui Dumei de Stat dar și Instituției Prezidențiale. Aceasta cu atât mai mult cu cât de curând s-au desfășurat alegeri parlamentare. Agenția de presă RADOR ne prezintă astfel rezultatul lor comunicat de instituția electorală centrală a Federației Ruse: „potrivit afirmaţiilor sale, CEC „a recunoscut alegerile pentru Duma de Stat ca fiind valide și valabile”. Astfel, conform rezultatelor alegerilor, partidul „Edinaia Rossia” a primit în Duma de Stat, în a opta legislatură, 324 de mandate, Partidul Comunist al Federației Ruse – 57, „Rusia Justă – Patrioții – Pentru Adevăr” – 27, Partidul Liberal Democrat din Rusia – 21 și „Oamenii Noi” – 13. În plus, în Duma de Stat au mai intrat câte un reprezentant din partea partidului „Rodina” („Patria”) – Aleksei Juravliov, a Partidului Creșterii – Oksana Dmitrieva, din partea Platformei Civile – Rifat Şaihutdinov) și cinci candidați independenţi: Vladislav Reznik, Leonid Babaşov, Oleg Leonov, Dmitri Pevţov și Anatoli Wasserman.”
Vom discuta așadar despre acest ultim scrutin electoral aplaudat dar și contestat de o opoziție care susține că, pe diverse căi, s-a ajuns chiar la fraudarea alegerilor. Vom consemna reacțiile unor cunoscuți disidenți dar și ale organismelor internaționale.
În lucrarea menționată, domnul Armand Goșu definește astfel regimul actual din Rusia:„ Acolo nu e nici măcar un regim de stânga, ci unul autoritar de dreapta. Sunt mai multe modeleteoretice în literatura de specialitate privind Rusia de astăzi....cel mai util este cel intitulat „autoritarism electoral”, care a fost articulat de un profesor de științe politice de la Sankt Petersburg și oferă o bună paradigmă de interpretare a Rusiei. Potrivit acestui model teoretic, alegerile care nu sunt nici democratice, nici corecte , joacă un rol esențial în funcționarea și consolidarea sistemului politic al lui Puțin. Alegerile sunt decisive pentru identificarea și mobilizarea grupului de susținători, pentru recompensarea lui prin distribuirea resurselor, pentru corectarea unor politici publice.”
Iată că doar din această prezentre de model rezultă foarte multe interesante teme de discuție. Să mai spunem doar că, în a doua parte a emisiunii vom încerca să poziționăm Rusia pe harta geo politică a lumii de astăzi și să vă invităm să fiți pe recepție la revenirea în direct a Paginilor de Istorie după ce timp de patru săptămâni ne- am bucurat de audiții muzicale de excepție.