Idei in nocturnă - Pagini de Istorie: Magazin istoric, frumusețea, atractivitatea și actualitatea istoriei
05 Ianuarie 2021, 18:46
marţi 5 ianuarie 2021, ora 21.10
Invitat, Dorin Matei, redactorul șef al revistei. Realizator, Dan Manolache.
La mulți ani, dragi prieteni ai emisiunii Pagini de Istorie. Ne reîntâlnim în direct pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural pentru a vorbi, tradițional aș spune, despre trecut, despre frumusețea, atractivitatea și actualitatea lui, pornind de la articolele apărute pe parcursul anului trecut în paginile celei mai îndrăgite reviste, Magazinul Istoric.
O facem în fiecare an în semn de omagiu pentru profesionalismul, inventivitatea, respectul față de adevăr și față de cititori, tinerețea unei reviste care de la primul număr, din aprilie 1967, a continuat să atragă generații și generații de cititori către frumusețea trecutului, chiar dacă de multe ori ea este încărcată de dramatism.
De ce ne place istoria? De fapt ce este istoria? Iată doar două dintre întrebările la care vom încerca să răspundem și la care vă incităm să răsăpundeți. Am căutat câteva posibile răspunsuri în cugetările unor oameni de seamă care au împodobit cu inteligența lor trecutul umanității. Ei bine, opiniile lor sunt poate normal, poate uluitor de diverse. Istoria, susține Cicero, „este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate.” Așadar marele filozof și retor al antichității o vedea ca pe o legătură fireasacă, directă și obligatorie între trecut și contemporaneitate. Negarea acestei funcții educative a istoriei este formulată extrem de net de Hegel care, interogând realitatea, conchide că, de fapt:„ceea ce experiența și istoria ne invață e asta – oamenii și guvernele nu au invățat niciodată nimic din istorie și nici nu au acționat conform principiilor.” Schiller susține că „istoria lumii este o curte de judecată.”
Voi cita și definiții succinte ce aparțin lui Voltaire, „istoria nu este nimic mai mult decât un tablou de crime și nenorociri” și Eminescu, „ rău și ura dacă nu sunt, nu este istorie.” Nu-i așa că avem teme interesante de discuție sau, de ce nu, chiar de polemici cordiale?
Ne vom întreba și cum ar trebui scrisă istoria. Voi cita și aici câteva răspunsuri semnificative. De pildă Mark Twain crede că „un istoric care ascunde adevărul, minte. Totusi, deseori, el trebuie să lărgească adevărul de cateva ori, altfel cititorul nu ar putea să-l vada”, iar Goethe că „patriotismul strica istoria.”
În ceea ce mă privește, eu mă simt atras mai degrabă de modul în care privesc trecutul Luigi Pirandello „istoria este istoria ideilor”„și marele istoric francez Etienne Gilson care afirmă că „istoria e singurul laborator existent in care putem testa consecintele ideilor si ratiunii.”
Vom vorbi desigur și despre conținutul articolelor publicate de revista Magazin Istoric pe parcursul anului trecut, despre „secretul” longevității sale, despre condiția revistelor de cultură în spațiul românesc, despre planuri de viitor…..
Vă invităm așadar să fiți pe recepție.