Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Gheorghe A. Dabija. Amintiri din cariera militară 1893- 1920. Oameni, tipuri, obiceiuri și sisteme de altădată.”
24 August 2021, 06:58
marți 24 august 2021, ora 21.10
Invitat, prof. univ. dr. Petre Otu, președintele Comisiei Române de istorie Militară. Realizator, Dan Manolache.
„Totul a fost scris după notele luate chiar în timpul întâmplărilor pe care le istorisesc sau curând după înfăptuirea lor. Aceasta a înlăturat îmbrăcarea lor într-o haină care să aparțină mai mult consecințelordecât faptelor sau să fie interpretate. Ele sunt prezentate sincer, așa cum s-au înfăptuit, iar importanța lor este neapărat valabilă.....Poate că în aprecierile mele am greșit într-un fel sau altul; totdeuna însă am fost de bună credință.”
Așa își începe generalul Gheorghe Dabija poveste vieții sale de soldat care ajunge la noi prin cartea recent publicată de Editira Militară. O ediție pe care o datoră domnilor Petre Otu și Vasile Popa. Vă recomandăm această carte plină de amintiri importante și inedite înfățișate cu talentul unui adevărat scriitor. Cât despre substanța evenimentelor la care a fost martor sau a participat ca actor, ele garantează prin ele însele valoarea confesiunii. Autorul evocă mai întâi începutul carierei sale militare dar și viața de cazarmă în România sfârșitului de veac XIX și începutul celui de al XX-lea, se referă la stagiile de studii în Austro- Ungaria și Germania, la funcțiile pe care le-a ocupat în ierarhia militară între care cea mai însemnată, din prima perioadă a carierei sale este cea de atașat militar în Bulgaria în perioada 1910- 1913. La fel de interesante sunt și amintirile din perioada neutralității României (1914- 1916), când în calitate de comandant al Batalionului 2 Vânători s-a aflat în dese rânduri în prajma Regelui Carol I, de la care a aflat multe lucruri importante, a Reginei Elisabeta sau a Principelui Moștenitor Ferdinand. În aceată perioadă este cel care înființează și conduce serviciul de contraspionaj al armatei. Memoriile se încheie cu un capitol dedicat participării sale la Marele Război important deopotrrivă pentru descrierea operațiunilor militare, prin evidențierea greșelilor de tactică, strategie și chiar a celor politice dar și pentru că se referă și la personalități militare care au avut roluri importante în comanda armatei române. Regăsim mari caractere, personalități de certă valoare militară dar și oameni orgolioși gata să facă orice pentru a-și susține propria carieră cu prețul discreditării celor alături de care luptau. În final o victimă a acestor lupte ce se desfășurau în culise este chiar generalul Dabija.
Toate aceste teme vor fi abordate pe parcursul emisiunii. Vom adăuga memoriilor și un capitol cu totul inedit scris de autorii ediției și prezentat în studiul introductiv. Îl găsim pe generalul Dabija ca fiind unul dintre conducătorii Societății „Mărăști” cea care a transformat satul pustiit de lupte într-o localitate model (readusă la starea de degradare în vremea războiului și în primii ani ai comunismului), vom afla care a fost activitatea sa de scriitor și conferențiar și care a fost răsplata primită după 1944 pentru o viață dedicată slujirii țării.
Nu vom reuși desigur și nici nu ne propunem de altfel, să vă povestim cartea ci doar să vă stârnim curiozitatea de a pătrunde, ghidați de generalul Dabija, într-o lume veche locuită de personalități pline de calități și/sau defecte, o lume pe care o vom descoperi prin recursul la evenimentele importante care i-au marcat existența dar și prin anecdotica ce o face reală și....mai apropiată nouă.
Fotografiile a u fost preluate de site-urile Wikipedia și al Editurii Militare.