Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Despre lumea în care vom trăi. Invitat, prof. univ. dr. Cornel Codiță
26 Mai 2020, 06:00
marți 26 mai 2020, Radio România Cultural (21.10- 22).
Realizator, Dan Manolache.
Vom încerca în această seară ca pornind de la istorie, stăruind asupra prezentului să prefigurăm viitorul. Apreciam cândva că, după prăbușirea ”cortinei de fier” în 1989, actuala criză mondială provocată de pandemia Covid 19, este al doilea eveniment petrecut în timpul vieții multora dintre noi cu un impact major asupra cursului istoriei. Nici acum nu cred că sunt vorbe mari. După ce vom trece de această încercare, am convingerea că lumea va mai fi la fel. În ce măsură ea se va schimba? Iată o intrebare legitimă dar cu răspuns, sau, mai degrabă răspunsuri extrem de dificile și.....nedefinitive.
Ele decurg din analiza comportamentului oamenilor, țărilor, alianțelor de țări dar și al organizațiilor mondiale confruntate cu asaltul unui coronavirus, SARS-CoV-2. Știința ne spune deocamdată doar ce sunt coronavirusurile: ”virusuri anvelopate, de tip ARN monocatenar cu dimensiuni mari, de cca 125 nm. Genomul viral codifica 16 proteine non-structurale si 4 proteine structurale.” ea nu a reușit să găsească, încă, niciun tratament eficient și omologat pentru Covid 19 și niciun vaccin care să ne protejeje.
Deși sperăm că rezultatele nu se vor lăsa mult așteptate, ar trebui să sintetzăm incă de pe acum lecțiile pe care această maladie ni le-a oferit dramatic și neașteptat. Întrebările apar aproape de la sine. Iată câteva într-o ordine aleatoare. Mai degrabă politici naționale sau colective? Globalizarea economiei, un avantaj sau un dejavantaj? Care va fi viitoarea politică a celor două mari puteri, SUA și China? Cum se va poziționa UE și care va fi viitorul ei?
Desigur vom vorbi în context și despre statutul României în aceast posibillă nouă arhitectură mondială. Vom ilustra disputele ce se petrc astăzi pe marea scenă a lumii cu cîteva citate din excelentul tablou pe care ni-l oferă zilnic, prin revista presei internaționale, probabil cea mai obiectivă agenție de presă din România, cea a Radioului public, RADOR.
”Cea de-a doua putere economică a lumii– aflată la originea pandemiei, atenţionează Statele Unite să înceteze să o aducă „în pragul unui nou război rece”, în timp ce relaţiile dintre Beijing şi Washington se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, remarcă Washington Post.”
”Criza economică provocată de coronavirus pare să proiecteze o înfrângere istorică pentru preşedintele Trump la alegerile din noiembrie, estimează Oxford Economics, citat de Washington Times. Datele sugerează că numai un miracol economic ar putea înclina balanţa electorală în favoarea lui Trump, scrie ziarul american. ”
”UE se confruntă cu o contracţie-record a economiei, de 7,75% anul acesta, conform estimărilor oficiale publicate de Washington Post.”
”Criza prin care trece acum planeta este diferită de toate celelalte, subliniază El Pais, pentru că pandemia de Covid-19 are un impact deplin şi simultan asupra tuturor elementelor existenţei şi va aduce un regres semnificativ, precizează El Pais şi aminteşte că jumătate din planetă nu are acces la Internet şi există trei miliarde de oameni care nu au o sursă de apă acasă.”
”Mai multe publicații și institute de cercetare și-au unit forțele pentru a întreba populația din Franța, Germania, Regatul Unit, Italia, Austria și Suedia dacă țara lor a gestionat pandemia mai bine decât majoritatea celorlalte țări. Dacă 72% din austrieci și 60% din germani au considerat că așa au stat lucrurile, în Suedia doar 45% din respondenți au avut aceeași părere. Cu numărul deceselor provocate de Covid-19 crescând dramatic, doar 12% din francezi au declarat că guvernul lor a gestionat criza mai bine ca altele, pe când în Regatul Unit cifra a fost de 29%, iar în Italia de 41%.”
Vă invităm așadar să urmăriți o emisiune în care cu argumentele oferite de istorie dar și de analiza prezentului vom vorbi despre viitor.
Fotografiile au fost postate de pe site-urie RADOR și Agerpres
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-%C3%AEn-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-despre-lumea-%C3%AEn-care-vom-tr%C4%83i/