Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Conversaţii cu Regele Mihai”
11 Decembrie 2018, 07:09
marţi 11 decembrie 2018, ora 21.10
„Conversaţii cu Regele Mihai”
Invitat, dl. Stelian Tănase, autorul cărţii cu acest titlu recent apărută la Editura Corint. Realizator, Dan Manolache.
A trecut un an de când România şi românii s-au despărţit de ultimul Suveran. Astăzi, graţie lucrării despre care vom discuta în emisiunea din această seară, ne putem afla din nou în preajma acestei personalităţi cu totul remarcabile. Cu discreţie, cu distincţie, cu tenacitate, cu eleganţă, Majestatea Sa Regele Mihai a fost pe parcursul unei lungi vieţi, în care a traversat momente dramatice, un model de patriotism.
Spuneam atunci că poate fi un prilej pentru recurs la istorie dar şi la meditaţie….
Se recunosc, din ce în ce mai mult şi meritele Regelui Mihai I. Actul de la 23 august dar şi „greva regală”, singurul protest al unui Şef de Stat din centrul şi estul Europei faţă de instaurarea comunismului, vor rămâne legate de numele său. Ne amintim desigur şi de demnitatea cu care a înfruntat exilul, de bucuria cu care a fost primit la revenirea în ţară, de emoţia cu care i-am ascultat atunci vocea din care răzbăteau iubirea şi emoţia. Regăsirea Regelui a însemnat, pentru mulţi dintre noi, reintegrarea în Istorie….
Convorbirile cu Regele Mihai, înregistrate în aprilie 2005, ne oferă şansa de a afla opiniile Regelui despre evenimente importante ale istoriei noastre şi în acelaşi timp, să cunoaştem mai bine personalitatea unui om care a simbolizat ani în şir România.
Vorbeam despre necesarul recurs la ….meditaţie. Am avut şansa să fim conteporani cu Regele Mihai. Cum am folosit această şansă?
L-am ascultat, de pildă, vorbind în Parlamentul României la 10 mai 2011.
Vă invităm să ascultaţi o emisiune despre Istorie şi învăţăturile istoriei, despre dramele şi bucuriile unui Rege a carui destin ne-a urmărit încercând, cu delicateţe, să ne îndrume conștiinţele.
„…. politica este o sabie cu două tăișuri- spunea atunci Regele- Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului”. Şi adăuga „Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice.”
Fotografiile fac parte din fototeca domnului Stelian Tănase iar ultimile două aparţin realizatorului emisiunii.