Ediţie specială Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Centenarul Unirii Basarabiei cu Ţara
27 Martie 2018, 06:00
marţi 27 martie 2018,
ora 17 - ora 19
ora 21 - ora 22
Realizator Dan Manolache. Ediţie specială.
Centenarul Unirii Basarabiei cu Ţara, la Radio România Cultural
Postul nostru de radio sărbătoreşte marele eveniment printr-un program ce se va desfăşura intre orele 17 şi 22.
Dragi prieteni vă invităm sa fim împreună pentru a sărbători primul eveniment dintre cele trei care au făcut ca anul 1918 să devină un punct de referinţă al istoriei românilor, Unirea Basarabiei cu Ţara!
Atunci, în 1912 când românii comemorau un secol de când prin inţelegerea dintre două imperii Basarabia fusese ruptă din trupul Moldovei, atunci, în 1918 când voinţa românilor hotăra unirea cu “mama sa România”, dar şi acum, in 2018, cuvintele lui Nicolae Iorga sunt la fel de adevărate:
“ Ştim că românii locuiesc între Prut şi Nistru, ştim că nimeni nu i-a putut abate de la datinele lor străvechi şi nu-i va putea abate nimeni. Ştim că de la un capăt la altul al oblastiei basarabene, în piatră veşnică este scrisă gloria Moldovei…..Odată ce învie, sufletul nu se poate opri, el se hrăneşte din înseşi nădejdile sale. Praf se fac înaintea lui alcătuirile oricât de uriaşe ale lumii”.
Iată, pe scurt, prezentarea secţiunii de Istorie a programului:
Începând cu ora 17 şi pâna la ora 19, sunteţi invitaţi să urmăriţi o emisiune ce va fi transmisă în direct de la librăria Humanitas- Kretzulescu. Pe parcursul a două ore va fi evocat nu doar momentul unirii şi împrejurările în care s-a produs ci va fi urmărit parcursul istoric al provinciei dintre Prut şi Nistru în ultima sută de ani, se va vorbi despre contextul politic actual dar şi despre aspiraţiile spre reunificare ale românilor ce locuiesc cele două ţări surori.
Vom realiza un duplex Bucureşti- Chişinău, prin amabilitatea colegei noastre Ina Guţu de la Radio Chişinău, care îl va avea invitat pe cunoscutul istoric, prof.univ.dr. Sergiu Musteaţă. Vom afla cum este marcat Centenarul Unirii în Republica Moldova, elemente definitorii ale actului Unirii de la 1918, dar şi detalii despre starea de spirit a locuitorilor de astăzi. Vom discuta şi depre frumoasa iniţiativă, imbrăţişată de aproape 200 de localităti din Moldova şi România şi anume aceea de a vota unirea simbolică a celor două ţări şi vom intra în legătura cu câţiva primari din aceste localităţi între care cel din oraşul Străşeni.
Invitaţii din studioul Radio România Cultural de la librăria Humanitas vor fi:
- Istoricul Eugen Tomac, cunoscut militant pentru unirea Basarabiei cu România
- Prof. dr. Dumitru Preda, specialist în istoria Primului Război Mondial
- Istoricul Dorin Matei, redactorul şef al revistei Magazin Istoric, în paginile căreia au apărut numeroase articole revelatoare despre momentul 1918 şi despre modul în care pe parcursul anilor el a fost înfăţişat şi interpretat.
- Prof. dr. Cosmin Popa, specialist în istoria Rusiei, URSS şi a Federaţiei Ruse
- Lara Stegărescu şi Claudiu- Liviu Onişoară, studenţi din Republica Moldova ai Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, angajaţi în acţiunile ce vizează împlinirea reunificării.
Începând cu ora 21, emisiunea Idei în Nocturnă- Pagini de Istorie, programează o ediţie specială ai cărei invitaţi veţi fi chiar dumneavoastră, acultătorii Postului de Radio România Cultural. Pe parcursul unei ore, după o scurtă evocare a evenimentelor petrecute cu un secol în urmă, cei cărora le place istoria sunt invitaţi să-şi exprime în direct puncte de vedere, să comenteze momentele importante ale trecutului dar şi realităţi de astăzi, fireşte cu referire la tema Unirii Basarabiei cu Ţara. Vor fi şi numeroase premii în cărţi pentru cei care vor contibui, sperăm la atractivitatea emisiunii.
Fiţi alături de noi!