Ascultă Radio România Cultural Live

Femei românce care au făcut pionierat

06 Septembrie 2016, 13:19

Maria Rosetti (1819 - 13/14 febr. 1893) a fost prima femeie ziarist din România. Născută în Anglia, la Guernesey, a fost soția omului politic și publicistului C. A. Rosetti.

A luat parte la Revoluția din Țara Românească, în 1848, fiind totodată o luptătoare pentru drepturile românilor și o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor.

Din 1857 a colaborat ca redactor la mai multe ziare, reviste și almanahuri, cu deosebire la ''Românul'', fondat de soțul ei. A editat revista literară săptămânală ''Mama și copilul'' (iul. 1865-apr. 1866), care cuprindea articole și traduceri în sprijinul educației copilului. În timpul războiului din Balcani (1877-1878), a condus un spital de campanie la sud de Dunăre și a înființat ''Comitetul Femeilor'', cu ajutorul căruia a reușit să strângă fonduri substanțiale pentru armată și spitale.

***
Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu (27 apr. 1867 — 26 aug. 1935) a fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în Drept la Universitatea din Paris (1887) și prima femeie din lume Doctor în Drept, la Universitatea din Sorbona, cu teza "Condiția juridică a mamei" (1890).

În 1891, a fost admisă în Baroul Ilfov care, la acea vreme, includea și Bucureștiul și era prezidat de renumitul avocat și om politic Take Ionescu. Sarmiza Bilcescu nu a practicat, însă, niciodată avocatura. D

upă ce s-a căsătorit cu Constantin Alimănișteanu, s-a retras din avocatură, dar a continuat să fie activă în cercurile feministe. La 18 martie 1894, a înființat Societatea Domnișoarelor Române, ce avea drept scop unitatea culturală a românilor și creșterea gradului de educație în rândul femeilor.

***
Maria Teohari (22 apr. 1885 — 1975) a fost prima femeie astronom din România. După un scurt stagiu în Capitală, a urmat specializări la observatoarele astronomice din Paris și Nisa. A lucrat mai ales la observații asupra Soarelui, fără să poarte, însă, protecții pentru ochi. A revenit în țară în 1914 și a lucrat, pentru o lungă perioadă, la Observatorul astronomic din București.

A publicat, în Anuarul observatorului, lucrări despre petele solare și alte fenomene cerești. De asemenea, a publicat, în revista ''Natura", articole pentru promovarea astronomiei. După câțiva ani, vederea a început să-i slăbească, fiind nevoită să renunțe la cercetarea astronomică. A predat matematica și astronomia la Liceul ''Domnița Ileana" din București, continuând și o colaborare cu Observatorul.

***

Anne de Noailles, scriitoare franceză de origine română (15 nov. 1876 - 30 apr. 1933), născută Brâncoveanu, contesă De Mathieu, a fost prima femeie numită membru al Academiei Regale de Limbă și Literatură din Belgia (ian. 1922). A fost aleasă, la 11 iunie 1925, membru de onoare al Academiei Române, alături de poeta și prozatoarea Elena Văcărescu, ele fiind primele femei admise în cadrul acestei instituții.

A început să scrie primele poeme la 13 ani, care au fost reunite în volumele ''Poésie'' și ''Sommeil eternel'' (1889). A debutat literar în ''Revue de Paris'' (1892), prin apariția ciclului de poeme ''Litanies''. Editorial, a debutat cu ''Le coeur innombrable'' (1901, Premiul ''Archon-Despërouses'' al Academiei Franceze). Recunoașterea sa literară a venit odată cu apariția volumului de versuri ''Les éblouissements'' (1907), după care au urmat ''Les vivants et les morts'' (1913), ''Les forces éternelles'' (1920), ''L'honneur de souffrir'' (1927), ''Derniers vers et poemes d'enfance'' (1934, apărut postum).

***
Raluca Ripan (27 iun. 1894—5 dec. 1975) a devenit, în 1948, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române. Meritul său principal constă în înființarea Institutului de Chimie (1951) pe trei secții: chimie anorganică, chimie organică și chimie fizică. În 1922 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea din Cluj, cu teza ''Aminele duble corespunzând sulfaților dubli din seria magneziană'', fiind prima femeie din România doctor în științe chimice.

În 1930 și-a luat docența în chimie analitică. Munca sa în domeniul cercetării chimiei a fost recunoscută prin distincții speciale: membru de onoare al Societății de Chimie Industrială din Franța, precum și membru al Societății Germane de Chimie. Raluca Ripan și colectivele îndrumate și coordonate de ea au primit o serie de certificate de autor și titluri de inventator.

***

Luiza Zavloschi (20 iul. 1883-1967) a fost prima femeie primar din România. A studiat la Școala Normală de învățătoare ''Mihail Sturza'' din Iași, după absolvire fiind învățătoare în satul natal. În primăvara anului 1930, mai mulți țărani fruntași i-au cerut să candideze la primăria comunei Buda, împotriva reprezentantului partidului de guvernământ, de care erau nemulțumiți.

A candidat și a ieșit învingătoare. În timpul mandatului său, a înființat un sediu pentru Primărie, a alcătuit Consiliul Comunal, a organizat pentru prima dată evidențele stării civile și a instalat un post telefonic. Pentru buna sa administrare, a fost realeasă pentru un nou mandat, de data aceasta după ce comuna s-a mărit prin unirea cu satul Rafailă. În cinstea ei, școala din localitate îi poartă numele.

***

Eliza Leonida Zamfirescu (10 nov. 1887 - 25 nov. 1973) a fost prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin (1912), prima femeie inginer din Europa, și mai târziu șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. Presa vremii a consemnat evenimentul: ''Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și din Germania''. A fost prima femeie membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

A participat la război ca membră a Crucii Roșii, ajutând și conducând mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorată. A activat și ca profesoară de fizică și chimie la Școala de Fete 'Pitar Moș' sau la Școala de Electricieni și Mecanici din București, condusă de fratele ei, Dimitrie. În 1997 a fost instituit Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu.

***

Gabriela Chaborski (14 oct. 1891—25 nov. 1936) a fost prima femeie conferențiar universitar din România. A studiat la Facultatea de Științe Fizico-Chimice din București, pe care a absolvit-o în 1916. Și-a susținut lucrarea de doctorat la Geneva, la 22 martie 1919, aceasta având la bază o nouă formă de levură (ciupercă unicelulară), pe care o descoperise făcând analiza unei banane intrate în fermentație. În 1920 a fost admisă, ca asistent, la Catedra de Chimie Generală și Electrochimie din Universitatea bucureșteană, apoi conferențiar de chimie anorganică, în 1924. A elaborat metode originale de separare și dozare a unor elemente, precum și lucrări referitoare la studiul moleculei. A fost vicepreședinte al Societății Române de Chimie.

***

Vera Myller (1 dec. 1880—12 dec. 1970 ), matematician, a fost prima femeie profesor universitar din România. A absolvit secția de științe fizico-chimice a Școlii Superioare pentru Femei ''Bestujev'' din St. Petersurg (1897-1902). În 1906 și-a susținut doctoratul în științele matematicii cu teza ''Teoria ecuațiilor integrale folosită la câteva dezvoltări în serie''. A fost asistent universitar la catedra de Introducere în Analiză de la Universitatea din St. Petersburg (1906-1907). Și-a urmat soțul la Iași, unde a devenit doctor docent, în 1910. În 1912, a întemeiat, împreună cu soțul ei, Alexandru Myller, Seminarul Matematic Ieșean și o bogată bibliotecă cu opere fundamentale în domeniul matematic. La 1 noiembrie 1918 a devenit prima femeie profesor universitar din România, predând algebra superioară și teoria funcțiilor la Universitatea din Iași.

AGERPRES

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 10:12

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA

Festivalul cultural maghiar debutează vineri, 8 noiembrie 2024 cu două vernisaje în sala CIT a Primăriei Municipiului...

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 01:12

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România

Asociația Teatru 2.0 , alături de Federația Comunităților Evreiești din România, anunță  deschiderea expoziției...

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România
100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Istorie-filozofie-psihologie 06 Noiembrie 2024, 13:30

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române

Academia Română împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române , Biblioteca Centrală Universitară...

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Istorie-filozofie-psihologie 04 Noiembrie 2024, 02:05

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara

Cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul...

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia
Istorie-filozofie-psihologie 18 Octombrie 2024, 15:11

Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia

După mai bine de 2 ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa...

Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia
"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
Istorie-filozofie-psihologie 15 Octombrie 2024, 13:33

"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută , marți, 15 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Radio...

"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român
Istorie-filozofie-psihologie 15 Octombrie 2024, 07:21

Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român

Flaut Power, Game, Clarino, Violoncellissimo, Corul Ricercare

Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român
NOAPTEA FILOSOFIEI la București
Istorie-filozofie-psihologie 07 Octombrie 2024, 09:45

NOAPTEA FILOSOFIEI la București

Barbara Cassin, un nume de primă mărime al filosofiei europene, deschide ediția din acest an.

NOAPTEA FILOSOFIEI la București
Ascultă live

Ascultă live

01:00 - 01:30
Vocea umană (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
01:00 - 02:00
English 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru